Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenský terorista: Plánoval výbuch v kostole

V tomto dome žil Stanislav Č.
V tomto dome žil Stanislav Č.

BRATISLAVA – Polícia tvrdí, že odhalila teroristickú hrozbu, vo štvrtok kvôli nej zvolala mimoriadnu tlačovú besedu. Prvým potenciálnym slovenským teroristom je podľa nej farmaceut zo Spiša. Mal vyrábať nástražné výbušné systémy, plánoval ich uložiť v kostole a na diaľku odpáliť počas omše. Hoci vo väzení sedí už od októbra, k svojim zámerom sa mal podľa policajtov priznať až pred troma dňami. Motívom mal byť jeho odpor k cirkvi, ktorá podľa neho manipuluje s ľuďmi a brzdí pokrok.

Stanislav Č. (33) je absolventom farmaceutickej fakulty a z dostupných látok mal podľa polície vyrábať výbušniny. Tie umiestňoval do hasiaceho prístroja a plynovej bomby, ktoré viackrát vyskúšal v lese.

Motívom jeho konania malo byť zastrašenie občanov, pretože cirkev podľa neho manipuluje s ľuďmi a brzdí pokrok. V minulosti bol trestaný za majetkovú trestnú činnosť. Teraz mu hrozí mu väzenie na 20 až 25 rokov. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej besede policajný prezident Ján Packa.

Na zámery Stanislava Č. prišla polícia pri vyšetrovaní drogovej činnosti, z ktorej ho podozrievala. Keď mu po zadržaní pred štvrťrokom prehľadali dom, našli tam aj výbušniny. Už od októbra minulého roka sedí vo väzbe – pred tromi dňami na výsluchu povedal, na čo mali slúžiť výbušniny. „Výpoveď, ktorú učinil, bola pri plnom vedomí, bez toho, aby bol pod vplyvom omamných a psychotropných látok, " uviedol policajný viceprezident Juraj Kopčik. Ako dodal, že „vedel, čo vypovedá, ako vypovedá.“

Policajti majú podľa Packu aj „iné informácie,“ ktoré smerovali k dokonaniu jeho plánovaného trestného činu. V prípade figuruje Stanislav Č. sám. Podľa doterajších poznatkov nepatril k žiadnej sekte a podľa Packu pochádza z veľmi slušných pomerov.

V minulých rokoch na Slovensku zadržali niekoľko údajných teroristov. Patrili medzi nich dvaja Čečenci, ktorí podľa ruskej prokuratúry spáchali v hlavnom meste Čečenska v roku 2001 atentát na príslušníkov ruskej armády. Zatkli ich v roku 2006 a vlani na jar Ústavný súd rozhodol, že je možné ich vydanie do Ruska.

Už niekoľko rokov sa slovenské úrady zaoberajú aj Alžírčanom Mustafom Labsím, ktorý ich žiada o azyl. Za terorizmus bol trestaný vo Francúzsku, na doživotie ho preto odsúdili aj v rodnom Alžírsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu