Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Súd rozhodol: Labsi azyl nedostane

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – Alžírčan Mustafa Labsi nedostal azyl na Slovensku, sudca Krajského súdu V Bratislave potvrdil rozhodnutie Migračného úradu MV, ktorý opakovane nevyhovel Labsiho žiadosti o azyl.

Bratislavský krajský súd uznal vo februári žalobu Labsiho na Migračný úrad MV SR, ktorý mu zamietol žiadosť o azyl. Súd rozhodnutie migračného úradu zrušil a vrátil ho na ďalšie konanie. Sudca rozhodnutie odôvodnil tým, že úrad nezabezpečil dostatočný rozsah informácií z krajiny odkiaľ Labsi pochádza a poukázal na to, že migračný úrad nezabezpečil dostatočné množstvo dôkazov, ako sú dôvody, prečo mu azyl nemá byť udelený. Rozhodnutie musí byť jasné a jednoznačné, dodal sudca.

O vydanie Labsiho pred časom žiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol právoplatne odsúdený v neprítomnosti. V minulosti bol podozrivý aj so spolupráce s teroristickou sieťou al-Kájda. Súdili ho aj vo Veľkej Británii a vo Francúzsku. Francúzi ho odsúdili na päť rokov nepodmienečne za prípravu teroristických útokov. V roku 2006 prišiel cez Rakúsko na Slovensko za manželkou. Slovenskí policajti ho zadržali a vrátili do Rakúska. V máji 2007 ho Rakúšania vrátili opäť na Slovensko.

Bratislavský krajský súd v novembri 2007 rozhodol, že bude vydaný do Alžírska, Labsi sa ale odvolal, no Najvyšší súd SR vlani potvrdil rozhodnutie krajského súdu. Alžírčanova sťažnosť teda putovala na Ústavný súd SR. V rozsiahlej sťažnosti okrem iného uviedol, že mu hrozí, že bude v Alžírsku mučený. V marci senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí odložil vykonateľnosť uznesenia o prípustnosti Labsiho vydania do rozhodnutia o veci samej a v júni 2008 zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého skoršie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o vydaní porušilo Labsiho základné práva. NS SR v auguste 2008 opätovne rozhodol a verdikt znel, že Labsi nemôže byť vydaný do Alžírska, lebo mu tam hrozí mučenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu