Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Údajný terorista Labsí utiekol zo Slovenska

Mustafa Labsí
Mustafa Labsí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajný alžírsky terorista Mustafa Labsí (40) utiekol z pobytového tábora v Rohovciach do Rakúska, kde ho zadržala polícia. Labsi sa zatiaľ neúspešne uchádzal o azyl na Slovensku. Informovala o tom televízia Joj.

"V súčasnosti sme informovaní, že sa nachádza v rukách rakúskej polície a v zákonných lehotách, najneskôr do mesiaca očakávame, že bude vrátený na územie Slovenskej republiky," povedal riaditeľ Migračného úradu ministerstva vnútra Bernard Priecel. Labsí zo Slovenska mal ujsť ešte v sobotu, čím porušil podmienky azylového konania.

O získanie azylu sa muž, ktorého viaceré zdroje spájajú s teroristickou sieťou al-Kaida, snaží už zhruba tri roky. Koncom októbra bratislavský krajský súd rozhodol, že azyl zatiaľ nedostane. Súd uznal argumenty migračného úradu, podľa ktorého je Alžírčan pre Slovensko nebezpečný. Labsího odsúdilo v roku 2005 rodné Alžírsko za členstvo v teroristickej skupine a falšovanie dokladov, ale aj Francúzsko za prípravu teroristického útoku.

Práve žiadosťami o azyl sa Labsí vyhol vyhosteniu zo Slovenska. Aj keby ho nedostal, do Alžírska ho úrady poslať nemôžu. Pre hrozbu neľudského zaobchádzania to zakázal Najvyšší, ale tiež aj európsky súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu