Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fiktívnym obchodom údajne obrali štát o tri milióny

BRATISLAVA - Dvaja konatelia firiem podľa polície obrali štát na daniach o približne tri milióny eur (90,37 milióna korún).

Obchodné spoločnosti si podľa dokladov vlani na jar predali neexistujúcu linku na sušenie obilia za 17 miliónov eur (512,14 milióna korún). Kupujúci si potom vyžiadal od daňového úradu v Banskej Bystrici vrátenie dane z pridanej hodnoty. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Andrea Polačiková.

Fiktívny obchod sa firma podľa polície snažila zakryť až po začatí daňovej kontroly, keď kúpila vyradenú linku za 10.000 eur (301.260 korún). "Vyšetrovateľ obvinil dve osoby pre trestný čin neodvedenia dane a poistného," uviedla Polačiková. Obvineným podľa nej hrozí v prípade dokázania viny trest sedem až 12 rokov väzenia.

Obchod mal podľa daňových priznaní prebehnúť vo februári až apríli minulého roka. Technologické zariadenie mali následne vyviezť do Ruska. V čase vystavenia faktúr a uplatnenia odpočtu dane však spoločnosť podľa polície žiadnu linku nemala. "Až po začatí daňovej kontroly kúpila staré vyradené technologické zariadenie za cenu 10.000 eur, ktoré naložila na desať železničných vagónov a vyviezla na územie Ukrajiny," dodala Polačiková.

Podvody s odpočtom dane z pridanej hodnoty za 3,27 milióna eur (takmer 100 miliónov korún) odhalila polícia aj vlani v novembri. Niekoľko firiem si vzájomne predávalo stroje na spracovanie mäsa. Na faktúrach údajne boli uvedené stroje v hodnote miliónov korún, v skutočnosti však išlo o železný šrot. Časť obchodov bola pritom len fiktívna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu