Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podvod s kolkami neohrozil menu, tvrdí exguvernér NBS

BRATISLAVA – Podvod s kolkami pri výmene federálnej meny v roku 1993 nemohol v nijakom prípade ohroziť stabilitu meny na Slovensku. Vyplynulo to z výpovede svedka - bývalého guvernéra Národnej banky Slovenka (NBS) Vladimíra Masára pred senátom bratislavského krajského súdu v tzv. kolkovej afére.

Podľa neho tento 90-miliónový podvod mohol ohroziť jednu firmu, no nie ekonomiku. V tejto kauze, ako obžalovaní figurujú, Vladimír M., Miroslav W., Peter R. a Francisc F. Masár sa ďalej vyjadril, že táto aféra nemala nič spoločné s destabilizáciou meny.

Z jeho svedectva ale vyplynulo, že k ohrozeniu meny mohlo dôjsť v iných súvislostiach, o ktorých ale nemohol vypovedať, keďže nebol zbavený mlčanlivosti. Bývalý guvernér sa nevedel vyjadriť, či ho v tom čase niekto informoval o tom, že nejaká skupina chystá podvod s falošnými kolkami.

"Odvtedy uplynul dlhý čas a ja si to už nepamätám. Viem len matne, že sa v tejto súvislosti konala aj tlačová beseda.“ Ako ďalej dodal, už v tom čase upozornil na to, že prípadom by sa mala zaoberať polícia a nie centrálna banka, lebo pre NBS kauza nepredstavovala žiadne nebezpečenstvo.

Súd dnes vypočul okrem bývalého guvernéra NBS ešte troch svedkov, medzi ktorými bol aj šéf vyšetrovacej skupiny, ktorá sa kauzou zaoberala. Súd na jeho vlastnú žiadosť prečítal výpoveď z prípravného konania. V nej vyšetrovateľ opisoval priebeh celej akcie. Z výpovede vyplynulo, že za celým prípadom stál obžalovaný Peter R. a spol., ktorí v čase výmeny federálnej meny vyrábali falošné kolky a tie sa snažili následne vyviezť do zahraničia. Vo svedectve tiež odznel fakt, že polícia v tom čase mala informáciu o výrobe falošných kolkov na Slovensku, no nedisponovala informáciami, kde a kedy majú byť vyvezené.

Po vypočutí svedeckých výpovedí súd pojednávanie odročil na 9. marca, kedy predvolal ďalších svedkov. Obhajoba v tejto súvislosti upozornila, že niektorí významní svedkovia, ktorých žiada vypočuť prokuratúra, doteraz neboli predvolaní. Figuruje medzi nimi napríklad aj Vladimír Mečiar.

V kauze, ktorá sa začala v roku 1993, sú obžalovaní Francisc F., Vladimír M., Peter R. a Miroslav W. Podľa obžaloby v čase, keď štát pripravoval výmenu peňazí, vyrobili 91 000 falošných tisíckorunových kolkov. Tie chceli použiť na označenie bankoviek. Páchateľov polícia zadržala v novembri 1993 aj s falošnými kolkami. Hlavný obžalovaný - Peter R. - sa pred súdom vyjadril, že je nevinný a v celej kauze vystupoval iba ako sprostredkovateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu