Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Slovensko druhý deň neprúdil ruský plyn, časť podnikov stála

BRATISLAVA - Slovensko dnes pre spory Ruska s Ukrajinou zostalo druhý deň bez dodávok plynu a surovinu čerpalo len zo svojich podzemných zásobníkov.

Nedostatok plynu výrazne ovplyvnil prevádzku viacerých podnikov, ktoré museli zastaviť výrobu, naopak bez obmedzení boli zatiaľ domácnosti, školy, nemocnice aj teplárne. Pokiaľ sa dodávky do dvoch dní neobnovia, vláda chce zvážiť opätovné spustenie odstaveného bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Zatiaľ nie je známe, kedy by sa dodávky plynu mohli obnoviť, aj keď české predsedníctvo Európskej únie dnes večer oznámilo, že český premiér Mirek Topolánek sa zhodol s ruským premiérom Vladimirom Putinom na podmienkach monitorovacích misií EÚ pozdĺž prepravných trás. Práve rozmiestnenie pozorovateľov má umožniť obnovenie dodávok ruského plynu do krajín EÚ. Detaily dohody sa však budú spresňovať až v piatok.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek dnes oznámil, že Slovensku zostávajú zásoby plynu na desať dní, ak podniky dodržia stanovené limity na odber suroviny. Nedostatok plynu údajne ohrozuje aj slovenskú elektrickú prenosovú sústavu. Jej stabilitu totiž pomáhajú udržiavať plynové generátory, ktorých by sa regulácia mohla dotknúť. Pokiaľ by ich bolo potrebné vypnúť, krajina by nemusela mať dostatok elektriny.

"Ak jediným riešením bude opätovné naštartovanie druhého bloku v Jaslovských Bohuniciach (...), beriem ako predseda vlády Slovenskej republiky plnú zodpovednosť nielen za spustenie tohto bloku, ale za všetky dôsledky, ktoré by takéto spustenie bloku mohlo mať na úrovni Európskej únie," povedal po zasadnutí krízového štábu predseda vlády Robert Fico. Európsky komisár pre energetiku Andris Piebalgs však podľa televízie Markíza reagoval, že EÚ by prípadnú slovenskú žiadosť o spustenie elektrárne posúdila, pretože Slovensko sa nachádza vo výnimočnej situácii.

Na Slovensku dnes pre nedostatok plynu už tretí deň platil núdzový stav, odber mali preto podobne ako v stredu znížiť podniky s ročnou spotrebou väčšou ako 60.000 metrov kubických. O nútenom voľne pre svojich zamestnancov na dnes a na piatok informovali napríklad automobilky KIA Motors a PSA Peugeot Citroën. Výrobu zastavila tiež púchovská gumáreň Continental Matador Rubber, v obmedzenom režime beží napríklad bratislavská rafinéria Slovnaft či košické železiarne U.S. Steel.

Minister Jahnátek však nebol s poklesom spotreby plynu spokojný a obvinil podniky, že odber neznížili podľa očakávaní. Po zavedení regulácie sa spotreba plynu znížila asi o 1,3 milióna metrov kubických plynu, podľa predpokladov však mal pokles dosiahnuť až 4,3 milióna metrov kubických. Ak firmy nariadenia nedodržia, údajne ohrozujú dodávky pre domácnosti. Od piatku budú spotrebu plynu vo firmách kontrolovať energetici.

Podľa ekonómov sa zastavenie dodávok plynu odrazí na januárovom výkone priemyslu a môže ovplyvniť aj rast ekonomiky v prvom štvrťroku. Konkrétny vplyv na hospodárstvo zatiaľ nedokázali odhadnúť, závisieť bude od dĺžky výpadku plynu.

Slovensko je úplne závislé od dodávok ruského plynu. Po zastavení dodávok z Ruska využíva iba plyn zo zásobníkov Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré sú rozmiestnené najmä na západe krajiny. Pri súčasných teplotách sa v krajine bežne spotrebuje 30 miliónov metrov kubických plynu za deň.

V Bratislave dnes podvečer o plynovej kríze rokovali na narýchlo zvolanej schôdzke premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Premiér Robert Fico vyhlásil, že EÚ by mala zaujímať voči Rusku a Ukrajine "jasné a tvrdé postoje" a musí postupovať jednotne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu