Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ukrajina musí platiť trhové ceny, inak sa nikam nepohneme, hovorí Medvedev

Dimitrij Medvedev
Dimitrij Medvedev

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok potvrdil, že dodávky ruského plynu na Ukrajinu sa neobnovia, pokým Kyjev za plyn nezačne platiť reálnu trhovú cenu a zároveň neuhradí svoje podlžnosti voči Gazpromu za minulý rok.

Medvedev to povedal aj ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Juščenkovi počas ich telefonické rozhovoru v stredu v noci. Jedným dychom tiež dodal, že Moskva umožní pôsobenie pozorovateľom Európskej únie.

Cena za náš plyn sa musí pohybovať na úrovni cien, ktoré zaň platí Európa, odkázal na Ukrajinu Medvedev a podotkol, že podmienkou na znouobnovenie dodávok je aj vytvorenie nového kontrolného mechanizmu v spolupráci tak s predstaviteľmi Moskvy, ako aj Kyjeva a Bruselu.

Ruský prezident svojmu ukrajinskému kolegovi povedal, že výnimky ani žiadne iné cenové úľavy pre jeho krajinu nepovažuje za nutné a potrebné. Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu 1. januára po tom, ako zlyhali rokovania o novej zmluve a vyrovnaní nedoplatkov z predošlých mesiacov. V stredu 7. januára nasledovalo aj zastavenie tranzitu cez ukrajinské plynovody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu