Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podniky druhý deň obmedzujú výrobu pre nedostatok plynu

BANSKÁ BYSTRICA - Väčšie slovenské podniky druhý deň pre nedostatok plynu obmedzujú výrobu. Nútené voľno dali svojim zamestnancom automobilky, huty, problémy hlásili aj tlačiarne. Reguláciu odberu plynu pre podniky s odberom väčším ako 60.000 metrov kubických za rok vyhlásil Slovenský plynárenský priemysel po tom, čo Rusko v stredu prestalo pre obchodný spor s Ukrajinou dodávať na Slovensko plyn.

Zastavenie výroby ohlásili na dnes a na piatok napríklad automobilky Kia pri Žiline a PSA Peugeot Citroën v Trnave. "Kvôli regulácii plynu bolo rozhodnuté o odstavení výroby aj v piatok v obidvoch smenách. To znamená, že ani dnes, ani zajtra (v piatok) nebude vyrobené v PSA Peugeot Citroën ani jedno vozidlo," povedal ČTK hovorca podniku Peter Švec.

Výrobu zastavila púchovská gumáreň Continental Matador Rubber, v obmedzenom režime beží napríklad bratislavská rafinéria Slovnaft či košické železiarne U.S. Steel. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek však nebol s poklesom spotreby plynu spokojný a obvinil dnes podniky z nadmerného odberu. Jahnátek upozornil, že v dodávkach plynu zo zásobníkov hrozí kolaps a ohrozené je tak aj vykurovanie domácností.

Slovenský zväz výrobcov tepla nezaznamenal doteraz u žiadneho svojho člena obmedzenú dodávku zemného plynu. Pre vykurovanie naďalej platia dodávky bez obmedzenia. Rovnako bez obmedzenia sú aj dodávky plynu pre domácnosti, zdravotnícke zariadenia a školy. "Plynové" prázdniny zatiaľ vyhlásila samospráva iba na základných školách v Trenčíne.

Približne tisícka podnikov, ktorých sa obmedzenie odberu plynu týka, už mala podľa ministra na úsporné opatrenia dostatok času a od piatku ich bude kontrolovať energetická inšpekcia. Niektorým firmám, ako napríklad Finalcast v areáli bývalých ZSNP Žiar nad Hronom, by však okamžité odstavenie výroby spôsobilo značné škody.

"Od chvíle vyhlásenia regulačného stupňa osem bolo nevyhnutné zmeniť a regulovať celý výrobný proces tak, aby bol čo najefektívnejšie využitý doteraz natavený kov v taviacich peciach a aby sa v čo najväčšej miere eliminoval rozsah prípadných škôd," informovala dnes ČTK spoločnosť. Problémov s výrobou sa v prípade zhoršenia krízy obávajú aj zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Najväčšie potenciálne riziká sa pri prípadnom vyostrení krízy ukazujú v sektore spracovania mlieka, v pekárňach a niektorých chovoch hydiny," informoval hovorca SPPK Stanislav Nemec. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení upozornila, že pokiaľ dodávky plynu v bežnom režime nebudú dlhší čas zabezpečené, hrozia slovenskému hospodárstvu vážne škody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu