Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ použije na Rusko pre plyn najmä diplomatický tlak, tvrdí Almunia

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) sa pokúsi presvedčiť Rusko diplomatickým tlakom a nie sankciami, aby obnovilo dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy. Na diskusnom fóre HNClub to dnes povedal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia. Ruský plynárenský gigant Gazprom oficiálne zastavil tranzit plynu v stredu pre spory s Kyjevom o ceny tejto komodity.

"Použijeme naše diplomatické nástroje a náš politický tlak, aby sme presvedčili ruských partnerov, že nemôžu používať plyn ako zbraň, ktorou by ohrozovali ostatných," uviedol Almunia. Dodal, že únia zatiaľ nechce použiť voči Rusku sankcie ani iné opatrenia. Dodávky od Gazpromu pokrývajú asi štvrtinu celkovej spotreby v Európe.

Almunia pripomenul, že množstvo krajín je síce závislých na ruskom plyne, Rusi by si však mali byť tiež vedomí, že sú závislí na európskom dopyte. Slovensko dovozom z Ruska kryje takmer celú svoju spotrebu. Pre zastavenie dodávok už Slovensko vyhlásilo núdzový stav, odber preto musela znížiť na minimum asi tisícka podnikov.

Problémom pre nedostatok suroviny čelia aj ďalšie členské štáty únie. Podľa eurokomisára ako aj dnešného vyhlásenia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ musí únia zvýšiť svoju energetickú bezpečnosť. Mala by preto zrýchliť práce na prepojení sietí v rámci EÚ aj s dodávateľmi či tranzitnými štátmi. Jediným dodávateľom plynu na Slovensko je Rusko, krajina surovinu z iného zdroja nemôže získať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu