Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vdova po Karcelovi: Popísala šokujúce detaily vraždy!

PREŠOV - Pred senátom Okresného súdu v Prešove dnes vypovedali štyria najbližší príbuzní zavraždených Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potascha a Mariána Karcela, z vraždy ktorých prokuratúra obžalovala údajného bossa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka Smrť posledného zavraždeného si objednal Mikuláš Černák údajne u svojho švagra Jozefa Matulu a bývalého obhajcu Daniela Makuša, ktorí s ním sedia na lavici obžalovaných.

Kontakty manžela s najobávanejším mužom podsvetia priznala pred súdom iba Karcelová manželka Lívia, ktorá dopodrobna opísala smrť svojho muža. Manželka Lenharta poznala z okruhu svojho manžela iba Milana Siposa, s ktorým chodil do posilňovne. Brat Emila Potascha Juraj vypovedal, že spolu vyrastali s Milanom Siposom. O prepojení brata s dunajskostredskou mafiou nič nevie. Siposov brat Viliam pripustil, že s papayovcami mal jeho brat konflikty, dokonca ho raz vraj zbili v herni.

Vdova po Karcelovi detailne popísala deň, kedy zomrel jej manžel. Stalo sa to 27. júna 2000 predpoludním pred ich domom 28 výstrelmi do auta. Po zavraždenom zostali vtedy osemročný syn a polročné dvojičky. „Ráno som zobudila syna a manžela, urobila som im raňajky. Dohodli sa, že chlapca muž vyzdvihne po vyučovaní o 11:30 zo školy a zoberie do firmy na počítače. Ja som bola doma s dvojičkami,“ vypovedala Karcelova manželka. Muž jej dopoludnia ešte dvakrát zavolal, nepodarilo sa mu vybaviť, čo chcel. Mal časovú rezervu, ponúkol sa, že postráži deti, aby si manželka mohla ísť vybaviť svoje záležitosti. „Zavolal mi spred domu, že už je tu. Bola som v kúpeľni, keď som počula výstrely. Vybehla som na balkón, manžel kričal, aby som zavolala záchranku,“ popisovala dej udalosti Lívia Karcelová. Žiadne postavy ani auto nevidela, počula len pískanie kolies v zákrute. Keď pribehla k autu, manžel ležal na strane spolujazdca, vedľa neho bol samopal. Otvorila dvere, pomohla mu sadnúť. Opísala dej ďalších udalostí. „Prihovárala som sa mu, ale už ma asi nevnímal. Zažmurkal očami a začal žltnúť,“ uviedla svedkyňa. Prví prišli na miesto činu policajti, vybrali z auta zbraň. Hneď za nimi dorazila prvá sanitka. Vybrali manžela na zem a hodinu a pol ho pred domom oživovali. Po ceste do nemocnice zomrel, opísala s neskrývanými emóciami vývoj udalostí po vražde manželka Lívia. „Po vražde sa v dedine hovorilo, že sa naňho viackrát poľovalo. Asi ma s tým nechcel zaťažovať, lebo som mala malé deti. Ale v poslednom období sa správal chvíľu, ako by mu bolo všetko jedno, chvíľu, ako by mal strach,“ doplnila poškodená.

Pred súdom Karcelová ďalej uviedla, že Mikuláš Č. kontaktoval jej manžela kvôli kúpe ich penziónu, počula od muža aj mená ďalších dvoch obžalovaných. Ako dodala, na prelome rokov 1997 -98 sa Karcel niekoľkokrát stretol s obžalovaným Danielom M. Na otázku Mikuláša Č., či vie o tom, že manželovi vyplatil 1,5 mil. Sk (49 791 €), Karcelová uviedla, že jej o tom povedal. Nebola to však cena hodná ich penziónu, vyhlásila Karcelová. Neskôr sa obe strany pred súdom dohodli, že Mikuláš Č. doplatí vdove ešte 4 mil. Sk (132 776 €), pričom jedna štvrtina pôjde manželke a rovnaká čiastka ich deťom na účet, s ktorými budú môcť disponovať po dovŕšení 18. roku života. Mikuláš Č. k cene uviedol, že milión korún (33 194 €) dal Igorovi Š., s ktorým Karcelovej muž obchodoval s naftou a dlhoval mu tieto peniaze. Igor Š. je obžalovaný ako objednávateľ úkladnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky. Po smrti Karcela prevzal jeho benzínku v Bardejove. Ostatné firmy predali.

V utorok na hlavnom pojednávaní vystúpi dôležitý svedok Milan R., ktorý by mal poskytnúť informácie o vraždách Gustáva Slivenského a Jozefa Filipa. Proces sa koná za sprísnených opatrení v prešovskej väznici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu