Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Černák: Bol som pri vraždách, ale nevraždil som

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Údajný šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák sa počas vyšetrovania priznal, že bol prítomný pri väčšine vrážd, z ktorých ho vyšetrovatelia obvinili. Poprel však, že sám vraždil.

Vyplynulo to z jeho výpovedí, ktoré dnes prečítali na prvom pojednávaní jeho procesu v Prešove. Černáka obžalovali zo šiestich vrážd a organizovania ďalšej vraždy, za čo mu hrozí väzenie na 15 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Černák pred súdom odmietol vypovedať, senát totiž označil za zaujatý. Súd preto nariadil prečítanie všetkých jeho výpovedí z vyšetrovacieho spisu. Niekoľkohodinové čítanie si Černák vypočul bez prejavov emócií.

Vo výpovediach Černák otvorene a detailne popisoval jednotlivé vraždy a vzťahy rôznych mafiánskych skupín na Slovensku. Viackrát v nich tvrdil, že niektoré vraždy spáchali iní členovia podsvetia a podieľali sa aj na ich príprave.

"Pôvodne som skutky popieral, zistil som však, kto ma usvedčuje z týchto skutkov," vyjadril sa krátko v úplnom závere prvého pojednávania Černák, ktorého na pojednávanie predviedli v čiernom obleku a jasnej červenej košeli. Z vrážd ho totiž podľa neho v súčasnosti obviňujú jeho bývalí spoločníci či členovia iných mafiánskych skupín.

Podľa obžaloby Černák brutálne zavraždil údajného policajného informátora Jozefa Filipa a o tri roky neskôr bývalého policajta Gustáva Slivenského. Slivenskému po vražde odrezali hlavu a vystavili v popradskej obytnej štvrti.

Okrem toho ho obžalovali z vrážd štyroch údajných členov rôznych skupín podsvetia. K ďalšej vražde podľa obžaloby došlo v roku 2000, keď na Černákov pokyn zavraždili podnikateľa Mariána Karcela.

Prešovský súd prvú sériu pojednávaní, ktorá sa uskutočňuje z bezpečnostných dôvodov v priestoroch prešovského väzenia, naplánoval na najbližších päť týždňov. Celková dĺžka komplikovaného procesu sa však nedá odhadnúť, Černákov spis má už v súčasnosti vyše 10.000 strán. Proces, v ktorom len prokuratúra navrhla vypočuť desiatky svedkov, bude pokračovať v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu