Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sporné učebnice treba stiahnuť a škodu zosobniť, tvrdí SMK

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) dnes prišla s riešením situácie okolo sporných učebníc pre maďarské školy. "V súčasnej situácii je možné jediné riešenie - stiahnutie hanebných učebníc, zosobnenie škody a vydanie nových učebníc v súlade s odbornými požiadavkami," uviedla hovorkyňa SMK Eva Dunajská.

Denník Pravda v utorok napísal, že ministerstvo školstva už minulo viac ako milión korún (33 194 €) na učebnice, ktoré nikto nechce. Nepoužitý a v skrini už skončil dejepis za 338-tisíc Sk (11 219,54 €) a vlastiveda za 660-tisíc korún (21 908 €), dodáva Pravda. Podľa denníka minister školstva Ján Mikolaj chystá ďalšiu knihu. Pre stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským plánuje vydať geografiu, ktorá by mala obsahovať pomenovania len v slovenčine, čo maďarská menšina odmieta. Koľko bude nová kniha stáť, nie je známe.

SMK tvrdí, že nie je pravda, čo tvrdí podpredseda vlády pre menšinové práva Dušan Čaplovič, že Rada vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny jednomyseľne súhlasila s jeho návrhom, podľa ktorého v učebniciach sa majú uvádzať geografické názvy najprv v slovenčine a potom v maďarčine. Dunajská povedala, že problém nebol súčasťou riadneho rokovania rady, téme sa venovali len okrajovo na podnet člena rady Bélu Hrubíka, ktorý je aj členom SMK. "Pán Hrubík odovzdal na rokovaní odborný materiál, ktorý obsahoval stanovisko Zväzu maďarských pedagógov na Slovensku a žiadal aj o jeho pripojenie k zápisnici o rokovaní rady," dodala Dunajská.

Podľa SMK odborná analýza potvrdila, že z pedagogicko-výchovného a jazykového hľadiska je jediné možné riešenie, a to používanie geografických názvov v jazyku, v ktorom je napísaná celá učebnica. "Ide o celosvetový trend, ktorý je aplikovaný aj v školách s vyučovacím jazykom slovenským v Maďarsku, v súlade so všetkými odbornými charakteristikami a dokonca v súlade aj so zdravým rozumom," uzavrela Dunajská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu