Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tomanovej ministerstvo pridelilo podľa tlače ďalšiu spornú dotáciu

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce údajne pridelilo z verejných peňazí ďalšiu spornú dotáciu.

Štátnu podporu 400 miliónov korún (13,28 milióna eur) na budovanie sociálnych podnikov podľa denníka Plus jeden deň majú získať spoločnosti, za ktorými stojí priateľ poslankyne Smeru-SD Jany Laššákovej Juraj Thomka. Ministerka Viera Tomanová, nominantka Smeru-SD, dnes pred novinármi odmietla úvahy, že žiadatelia uspeli práve preto, že majú blízko k najsilnejšej vládnej strane.

Tomanová vyhlásila, že nemohla ovplyvniť rozhodovanie o udelení dotácie. Projekty totiž podľa ministerky posudzovali viacerí odborníci a ona rozhodnutie len formálne podpísala. Dodala, že hodnotiace komisie zase nemohli skúmať, či žiadatelia nemajú väzby na politikov.

"Ja predsa nemôžem povedať, že tu bude osobitná kolónka, ktorá bude skúmať, či tento človek je sympatizantom, alebo je susedom, alebo je milencom alebo milenkou niektorého z členov alebo predstaviteľov niektorej politickej strany," vyhlásila pred novinármi o kritériách na zisk dotácie ministerka.

Sociálne podniky sú podľa nej nová forma pomoci, napríklad pre dlhodobo nezamestnaných. Slovensko totiž patrí v Európskej únii medzi krajiny s najvyššou nezamestnanosťou.

Tomanovej ministerstvo v minulosti už čelilo kritike za prideľovanie dotácií. Štátne peniaze totiž získala nezisková organizácia Centrum privátnych sociálnych služieb Privilégium, hoci nespĺňala kritériá. Ministerstvo sa po kritických ohlasoch snaží získať peniaze naspäť.

Pre sporné prideľovanie dotácií bude musieť odísť z vlády aj minister životného prostredia Jaroslav Izák (SNS). Podobne ako Tomanová odmietal zodpovednosť za pridelenú podporu z Environmentálneho fondu. Tvrdil, že o o nej rozhodovala rada fondu. Premiér Robert Fico však trval na Izákovom odchode.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu