Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

MO: Tender za miliardy, financovanie nedoriešené

MO SR
MO SR

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany nakupuje dopravné vojenské lietadlá cez verejnú súťaž, ktorú dnes vyhlásilo.

Informoval o tom hovorca rezortu Vladimír Gemela.

Víťazná firma by mala dodať dve až tri dopravné lietadlá, ktoré by mali stáť 2,5 až 7,5 miliardy korún (82,98 milióna € až 248,95 milióna €). Ministerstvo predpokladá, že splátky sa rozložia najmenej na desať rokov. Vláda začiatkom júla rozhodla, že peniaze v štátnom rozpočte majú nájsť ministri financií a obrany. Ministerstvo si v súťažných podmienkach vyhradilo právo súťaž zrušiť. Zmluva s dodávateľom lietadiel pre ozbrojené sily by mala trvať do konca roka 2019 s možnosťou opcie na dva roky.

Do súťaže sa môžu podľa rezortu zapojiť len výrobcovia dopravných lietadiel. Do 21. augusta musia písomne požiadať o vydanie súťažných podmienok. O dodávky lietadiel prejavili záujem americká spoločnosť Lockheed Martin s lietadlom C-130, španielska CASA - EADS s lietadlom Casa C-295 a talianska Alenia Aeronautica s lietadlom C-27 Spartan.

Minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) minulý týždeň povedal, že nákup nových strojov chce ukončiť čo najskôr. “Dúfam, že to stihneme už tento rok, aby sme už vo volebnom roku, v roku 2010, mohli mať prvé lietadlo," uviedol.

Nové lietadlá by mali svojou kapacitou nahradiť používané An-26, ktoré sú technicky zastarané. Jeden čaká v budúcom roku generálna oprava, druhé lietadlo v roku 2013. O koľko sa po generálkach predĺži ich životnosť, bude záležať od výrobcu. Nové stroje by mali mať väčší dolet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu