Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Ministerstvo financií žiada zrušiť príplatok k prídavku na dieťa

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR (MF) žiada ministerku práce a sociálnych vecí Vieru Tomanovú, aby vzhľadom na pomerne veľký počet dávok súvisiacich s podporou detí zo systému dávok štátnej sociálnej podpory odstránila poskytovanie príplatku k prídavku na dieťa.

Rezort financií to ministerstvu práce a sociálnych vecí odkázal pri pripomienkovaní návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorou sa má od začiatku budúceho roka zaviesť nová dávka pre všetky deti v hmotnej núdzi v sume 500 Sk (16,6 €) za podmienky, že si plnia povinnú školskú dochádzku.

"Príplatok k prídavku na dieťa v sume 300 Sk (9,96 €) bol zavedený ako forma kompenzácie tým, ktorí nemajú nárok na daňový bonus na dieťa. Táto dávka výrazne deformuje zámery, pre ktoré bol daňový bonus na dieťa zavedený, a síce odmeňovať tie rodiny s deťmi, kde rodič pracuje," zdôvodnilo ministerstvo financií. Príplatok k prídavku na dieťa označil rezort financií za nesystémový.

Príplatok k prídavku na dieťa v sume 300 Sk (9,96 €) mesačne dostávajú od začiatku tohto roka nepracujúci dôchodcovia, ktorí sú rodičmi nezaopatrených detí. Nová dávka im kompenzuje to, že pre chýbajúci príjem zo zárobkovej činnosti nemajú nárok na daňový bonus na dieťa vo výške 582 Sk (19,32 €) mesačne.

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa príplatok k prídavku na dieťa v júni tohto roka vyplatil na približne 2,6 tis. detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu