Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prieskum hovorí jasne: TOTO si Slováci myslia o vojne na Ukrajine! Nevidia celý obraz, myslí si sociológ

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky, Getty Images, Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

BRATISLAVA – Téma vojny na Ukrajine na Slovensku silno rezonuje už viac, ako dva roky. Zatiaľ čo v prvých týždňoch a mesiacoch Slováci Ukrajincom držali prsty v obrane, v priebehu posledných mesiacov sa ich názory začali výrazne meniť. Väčšina našincov tak hovorí o mieri aj za cenu straty území, každý tretí Slovák by chcel, aby sa Ukrajina ubránila v jej pôvodnej celistvosti. Vo verejnej diskusii však chýbajú slová o dopadoch, myslí si sociológ.

archívne video

Fico na summite EÚ o rokovani slovenskej vlády s ukrajinskou vládou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Viac, než polovica Slovákov (59%) si myslí, že Ukrajina by sa v prvom rade mala snažiť o nastolenie mieru diplomatickou cestou, a to aj za cenu straty niektorých území. Tieto čísla vyplývajú z prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS. Na druhej strane, každý 3. Slovák (31%) zastáva opačný názor. Za „mierové riešenie“ tak najviac agitujú ženy a ľudia po sedemdesiatke.

Ako pre portál prezradil sociológ Slovenskej akadémie vied (SAV) Dominik Želinský, motivácie k súhlasu s mierom za cenu straty území sú rôzne. „Pre niektorých je logické povedať, že nikto nechce vojnu. Absentuje však druhý krok v diskusii, čo by to znamenalo pre Ukrajinu a geopolitiku celého regiónu,“ povedal pre verejnoprávnu televíziu. Dodáva, že podobné postoje však nie sú na Slovensku výnimkou. Takmer rovnaký model zaznamenali prieskumníci aj v susednom Česku.

Hasiči zasahujú v Kyjeve po raketovom útoku
Zobraziť galériu (4)
Hasiči zasahujú v Kyjeve po raketovom útoku  (Zdroj: Facebook/ДСНС України )

Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie, myslí si Fico

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) sa už dlhšiu dobu netají svojimi názormi o ukončení konfliktu na Ukrajine. Myslí si, že táto vojna nemá vojenské riešenie. Podľa jeho slov tak nepomôže ani posielanie zbraní či vojenskej techniky. „O dva roky budeme tam, kde sme teraz, akurát bude viac mŕtvych vojakov,“ povedal ešte nedávno na stretnutí V4 v Prahe.

Podľa výsledkov prieskumu tak s jeho tvrdením súhlasí každý druhý Slovák (58%). S jeho tvrdeniami tak súhlasia prevažne starší ľudia, pričom agentúra MEDIAN vidí priamu úmeru medzi narastajúcim vekom a súhlasom s týmto výrokom.

Prieskum hovorí jasne: TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Staršia generácia sa oveľa častejšie upína k postoju, ktorý je naviazaný na nezávislosť štátov a je otvorená akceptovať ruský akt agresie na Ukrajine," vysvetľuje sociológ Želinský. Dodáva, že táto časť elektorátu zohrala svoju úlohu aj v zahraničí. Či už išlo o brexit alebo v prezidentských voľbách v USA v roku 2016, v ktorých zvíťazil republikánsky kandidát Donald Trump.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

Slováci sa však kvôli súčasnému prístupu našej vlády k zahraničnej politike obávajú medzinárodnej izolácie. Napriek tomu, že nadpolovičná väčšina našich krajanov súhlasí s výrokmi Fica o Ukrajine, až 61% z nás sa obáva, že Slovensko sa môže ocitnúť v medzinárodnej izolácii práve kvôli výrokom vládnych predstaviteľov, čomu nasvedčuje aj nedávne zrušenie medzivládnych konzultácií Českej republiky so Slovenskom.

Viac o téme: PrieskumUkrajinaVojna na UkrajineMier na UkrajineAgentúra MEDIAN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu