Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Desivá predpoveď poľského premiéra: Európa stojí pred novým vojenským konfliktom

Poľský premiér Donald Tusk
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk varoval pred novým predvojnovým obdobím v Európe, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.

Poľský premiér Donald Tusk (66) varuje pred veľkým európskym konfliktom v dôsledku ruského útoku na Ukrajinu. Vojna už nie je pojmom minulosti. Na kontinente je možný doslova každý scenár.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 767 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa Tuska ruská invázia na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi odštartovala novú, vojnovú éru v Európe. "Viem, že to znie zničujúco, najmä pre mladú generáciu, ale musíme si zvyknúť na skutočnosť, že sa začala nová éra: predvojnové obdobie."

„Nepreháňam, to je každým dňom jasnejšie," povedal Tusk pre "Welt" a ďalšie európske médiá. „Nechcem nikoho strašiť, ale vojna už nie je pojem z minulosti. Je to skutočné a začalo to pred viac ako dvoma rokmi."

Nemecko sa zmenilo

Najviac znepokojujúce je, že je možný doslova akýkoľvek scenár, povedal Tusk. "Takúto situáciu sme nezažili od roku 1945." V tom roku sa druhá svetová vojna skončila kapituláciou hitlerovského Nemecka.

Tusk zároveň povedal, že sleduje revolúciu v európskej mentalite. Nikto už nespochybňuje, že sa musíme spoločne brániť. „Pozrite sa na Nemecko, došlo tam k veľkej zmene. CDU a SPD dnes súťažia, kto z nich je viac proukrajinský.

Vzhľadom na inštrumentalizáciu migrantov Ruskom vyzval na dôslednejšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ. "Európska únia ako celok ako silná organizácia musí byť mentálne pripravená bojovať za bezpečnosť našich hraníc a nášho územia."

Destabilizačná politika Moskvy

K odmietaniu migrantov priamo na hranici Tusk povedal: „Nikto nemôže kontrolovať každého jednotlivo, keď Rusko a Bielorusko posielajú na hranicu tisíce ľudí naraz. Robia to zámerne a chladnokrvne. Ak zvládneme tisíc ľudí, pošlú desaťtisíc a tak ďalej.“

Cieľom vlád v Rusku a Bielorusku je destabilizácia. "Chcú, aby sme dosiahli bod, kedy budeme musieť poprieť svoje vlastné práva a hodnoty." Teraz je dôležité konať čo najhumánnejšie.

Viac o téme: RuskoDonald TuskEurópaUkrajinaPredvojnové obdobie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu