Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Rusko podniklo ďalší vzdušný úder na Ukrajinu: Tá hlási poškodenie energetiky

Ukrajina v noci zostrelila 84 striel a dronov, hlási poškodenie elektrární Zobraziť galériu (2)
Ukrajina v noci zostrelila 84 striel a dronov, hlási poškodenie elektrární (Zdroj: TASR/AP/Denys Shmyhal)

KYJEV - Rusko v noci na dnes podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorá informuje o poškodení energetickej infraštruktúry v rôznych častiach krajiny. Odstávky v dodávkach elektriny hlásia Dnepropetrovská a Charkovská oblasť, píše na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 striel a dronov, ktorými Rusko zaútočilo. V Poľsku vzlietli kvôli ruskému úderu na susednú Ukrajinu preventívne poľské aj spojenecké vojenské lietadlá. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Oslobodenie ukrajinských území okupovaných po roku 2022 môže prinútiť Putina vyjednávať, povedal Zelenskyj.

20:40 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala troch ľudí z nemenovaného stredoázijského štátu, ktorí údajne pripravovali útok na juhu krajiny. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala tlačová agentúra AFP, píše TASR.

FSB vo vyhlásení uviedla, že "ukončila teroristické aktivity troch občanov stredoázijskej krajiny, ktorí plánovali spáchať teroristický čin odpálením zariadenia na verejnom mieste v Stavropoľskom kraji".

20:13 Rusko a Severná Kórea sú pripravené spustiť priame charterové lety medzi krajinami, uviedol šéf ruského ministerstva prírody Kozlov.

19:57 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok Indiu, aby prehodnotila svoje tradične blízke vzťahy s Ruskom. Vyjadril sa na návšteve Naí Dillí, informuje TASR s odvolaním sa na tlačovú agentúru DPA.

"Spolupráca medzi Indiou a Ruskom je vo veľkej miere založená na sovietskom dedičstve," povedal Kuleba v indickej metropole pre britský denník Financial Times. "Nie je to však dedičstvo, ktoré bude trvať storočia, je to dedičstvo, ktoré mizne," uviedol.

19:00 Ruský raketový útok na Odesu zranil 5 ľudí vrátane 3 detí.

18:00 Zelenskyj povedal, že bývalý tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny sa stane veľvyslancom v Moldavsku.

17:20 Americký prezident Joe Biden v piatok na prvé výročie zadržania reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku zdôraznil, že USA pracujú na jeho prepustení každý deň. TASR o tom informuje na základe servisu agentúry AP.

"Žurnalistika nie je zločinom a Evan išiel do Ruska robiť si svoju prácu reportéra – riskoval svoju bezpečnosť, aby vrhol svetlo pravdy na brutálnu agresiu Ruska proti Ukrajine," uviedol Biden vo vyhlásení.

17:15 Novinári potvrdili smrť viac ako 49 000 ruských vojakov vo vojne na Ukrajine.

16:39 Vojenský dôstojník obvinený zo zabitia z nedbanlivosti v súvislosti so smrťou Zalužného pobočníka.

16:19 Ukrajina v piatok oznámila, že zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie v troch oblastiach po tom, ako Rusko cez noc odpálilo na elektrárne v krajine desiatky rakiet a dronov. Informovala o tom agentúra AFP. Energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. Trvať majú do večera.

15:51 Ruský raketový útok na Odesu zranil 3 ľudí vrátane 2 detí.

15:43 Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou, uviedol v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Pred niekoľkými dňami bola prevaha nepriateľa v počte vystrelenej munície približne šesť ku jednej" v prospech Ruska, povedal Syrskyj v rozhovore pre agentúru Ukrinform. Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

15:22 Rumunské médiá ukázali zábery dronu, ktorý spadol na územie krajiny.

13:38 "Po identifikácii budú telá našich obrancov odovzdané ich rodinám na dôstojný pohreb," napísalo koordinačné veliteľstvo v príspevku na Telegrame.

13:07 Vyšetrovania, ktoré vedú české spravodajské služby kvôli ruskej propagandistickej sieti, ktoré mala platiť politika únie, je veľmi znepokojujúce. Povedal to holandský premiér Mark Rutte s tým, že prípadom sa zaoberajú aj holandské spravodajské služby. České úrady uviedli, že boli peniaze poskytnuté politikom v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku a Poľsku výmenou za šírenie ruskej propagandy, informoval holandský list NL Times.

12:40 Napriek rozsiahlym zákazom dovozu a sankciám sa USA a ich spojenci snažia zabrániť tomu, aby západné komponenty skončili v ruských zbraniach používaných na útok na Ukrajinu.

12:13 Akýkoľvek pokus ruskej armády dobyť mesto Charkov by bol pre moskovské sily „fatálny“, povedal 29. marca vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyi.

11:56 Počet ľudí, ktorí musia byť mobilizovaní, sa „výrazne znížil“ z pôvodne navrhovaných 500 000, uviedol 29. marca vrchný veliteľ Ukrajiny.

11:20 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 29. marcu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:38 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol mierový plán Ukrajiny s tým, že je zbytočné žiadať Moskvu, aby stiahla svoje jednotky z oblastí, ktoré v súčasnosti okupuje.

10:10 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila 15 vzdušných cieľov nad Belgorodskou oblasťou susediacou s Ukrajinou. Informoval o tom gubernátor tohto ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Nikomu sa podľa neho nič nestalo.

9:36 Odkedy sa v októbri 2023 začala posledná útočná operácia Ruska, jeho sily dobyli oblasť s celkovou rozlohou 505 kilometrov štvorcových, uviedol vo svojom najnovšom hodnotení z 28. marca Inštitút pre štúdium vojny, think tank so sídlom vo Washingtone.

9:14 Rusko v noci na dnes podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorá informuje o poškodení energetickej infraštruktúry v rôznych častiach krajiny. Odstávky v dodávkach elektriny hlásia Dnepropetrovská a Charkovská oblasť, píše na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 striel a dronov, ktorými Rusko zaútočilo. V Poľsku vzlietli kvôli ruskému úderu na susednú Ukrajinu preventívne poľské aj spojenecké vojenské lietadlá.

8:55 Rusko zaútočilo na 12 komunít v oblasti Sumy. Útoky spôsobili 167 výbuchov za 24 hodín.

8:24 Obyvatelia hlásili v regióne okolo 3:00 miestneho času hlasné zvuky a na sociálnych sieťach kolovali fotografie a videá zobrazujúce poškodené byty.

7:58 Poľské a ďalšie spojenecké lietadlá boli zakódované 29. marca v reakcii na správy o masívnom ruskom raketovom útoku proti Ukrajine, oznámilo operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl.

7:24 Explózie bolo počuť v Ivano-Frankivsku na západe Ukrajiny 29. marca, krátko po tom, čo letectvo varovalo, že k regiónu mieria ruské rakety.

7:02 Podľa spravodajského portálu Suspilne bolo v noci na 29. marca počuť v meste Dnipro výbuchy. Správy prichádzajú v čase varovania letectva pred ruskou raketovou hrozbou na celej Ukrajine.

6:45 Letectvo v noci 29. marca varovalo, že Rusko spustilo viacero vĺn rakiet a že na celej Ukrajine platí letecký poplach.

6:17 Ruský útok v Dnepropetrovskej oblasti zranil človeka a poškodil infraštruktúru. Zranený muž je hospitalizovaný a je vo vážnom stave. Útok tiež poškodil niekoľko zariadení kritickej infraštruktúry.

6:02 USA a Spojené kráľovstvo vyšetrujú niekoľko transakcií s kryptomenami v hodnote viac ako 20 miliárd dolárov, ktoré prešli cez virtuálnu burzu so sídlom v Rusku, informovala agentúra Bloomberg 28. marca.

Rusko odsúdilo novinára na dva roky väzenia a zadržalo ďalších päť

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje o tom agentúra AFP. Feldman podľa súdu v sérii príspevkov na sociálnej sieti VKontakte "poškodil dobrú povesť ruských ozbrojených síl". Uviedli to ľudskoprávne organizácie OVD-Info a Memorial. "Je to presne taký trest, aký žiadala obžaloba," uviedla OVD-Info. Feldmanovi okrem väzenia na dva roky zakázali spravovať webové stránky.

Rusko začalo stovky trestných stíhaní voči jednotlivcom, ktorí sa stavajú proti jeho invázii na Ukrajinu. Rusom, ktorí v online priestore túto ofenzívu kritizujú, či novinárom, ktorí používajú iné informácie, ako im poskytnú ruské úrady, hrozia tresty odňatia slobody v dĺžke niekoľko rokov, píše AFP. OVD-Info vo štvrtok tiež oznámila, že moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov. Jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili.

Novinárku nezávislého spravodajského kanálu SOTAvision Antoninu Favorskú predviedli na výsluch po tom, čo strávila desať dní vo väzení za to, že položila kvety na hrob nedávno zosnulého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Polícia neskôr zadržala aj jej kolegyne Alexandru Astachovovú а Anastasiju Musatovovú, ktoré za ňou prišli do detenčného centra, odkiaľ ju mali prepustiť po odpykaní 10-dňového trestu. Vo štvrtok ráno polícia zadržala aj ďalšiu reportérku SOTAvision Jekaterinu Anikijevičovú a Konstatina Žarova z kanálu RusNews, ktorý natáčal pri dome Favorskej.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu