Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri protestoch farmárov proti nadmernej byrokracii je na ťahu Európska komisia, tvrdí Takáč

Richard Takáč
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pri protestoch farmárov proti nadmernej byrokracii je teraz "na ťahu" Európska komisia (EK). Uviedol to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD), ktorý víta, že EK pripustila aj možnosť otvorenia Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ.

"Treba povedať, že protesty, ktoré boli organizované nielen na Slovensku, ale naprieč celou Európou, boli protesty proti EÚ a EK kvôli nastaveniu CAP. Boli najmä kvôli prehnaným zeleným cieľom, veľkej byrokracii a dovozu agrokomodít z Ukrajiny," spresnil.

aktuálne video

Richard Takáč sa vyjadruje k protestom poľnohospodárov po celej Európskej únii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napríklad nemeckí poľnohospodári podľa neho protestovali preto, lebo vláda sa rozhodla zobrať im zelenú naftu. Francúzom vláda nevyšla podľa neho v ústrety farmárom tým, že nezakázala dovoz komodít z Ukrajiny.

"U nás vlani vláda zakázala dovoz ukrajinských komodít. Taktiež zelená nafta pre poľnohospodárov na Slovensku pôjde v takom istom režime, ako išla po iné roky, teda všetci, čo ju majú dostať, ju aj dostanú. Poľnohospodári teda vedia, že na ťahu je teraz EK. Verím, že EK príde s veľmi rýchlymi riešeniami pri rozhodnutiach, ktoré môže ona prijať. Som samozrejme rád, že EK pripustila aj otvorenie CAP," povedal.

"My sme asi v polovici januára vydali harmonogram vyplácania priamych platieb pre rok 2023 a 2024. Tam napríklad bolo, že schémy u mladých farmárov sa začnú vyplácať 30. marca," doplnil agrominister s tým, že 29. februára sa začali vydávať rozhodnutia vyplácať priame platby pre mladých farmárov.

Viac o téme: ProtestyByrokraciaPoľnohospodáriFarmáriEurópska komisiaRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu