Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po BLAMÁŽI reparát?! Ministerka Šimkovičová mala čeliť pokusu o odvolanie, všetko je inak: Poslanci reagujú

Ministerku kultúry Šimkovičovú majú v pondelok odvolávať Zobraziť galériu (10)
Ministerku kultúry Šimkovičovú majú v pondelok odvolávať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na druhý pokus sa to podarilo a opoziční poslanci zozbierali potrebný počet podpisov. Na pondelok o 09.00 h bola zvolaná mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). O mimoriadnej schôdzi informoval predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas piatkového rokovania. Vopred sa už vedelo, že schôdzu neotvoria. Presunuli ju na utorok 08.00 h.

Aktualizované 10:49  Hnutie Slovensko neprekvapuje, že sa v pondelok nepodarilo začať rokovanie mimoriadnej schôdze NR SR. Odvolanie Šimkovičovej hnutie podporí pri najbližšej príležitosti.  "Je to hanba vládnej koalície, lebo my sme im osem ráz schválili program schôdze, aj keď ich logicky nebolo dosť, pri odvolávaní len jedného ministra Romana Mikulca," povedal Igor Matovič.

Po BLAMÁŽI reparát?! Ministerka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Matovič tiež uviedol, že ministerka šla do Spojených arabských emirátov na konferenciu UNESCO o vzdelávaní v kultúre. Kritizoval však, že jej pracovná cesta má trvať šesť dní, do 17. februára, hoci konferencia trvá tri dni, od 13. do 15. februára. Predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš zároveň pripomenul, že ministerka kultúry je ukážkou nekompetentnosti ministrov Ficovej vlády.

Aktualizované 10:42 Koaličný poslanec Marián Saloň (Smer-SD) očakáva, že návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) bude zaradený ako riadny bod na ďalšiu schôdzu. Ministerka má podľa neho dôveru celej koalície. Ministerka je podľa neho pripravená čeliť debate v parlamente, ale je odcestovaná. Odmieta výhrady k vybranému termínu schôdze.

Na snímke vpravo predseda NRSR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a vľavo podpreseda parlamentu SR Michal Šimečka (PS) počas 10. schôdze Národnej rady SR
Zobraziť galériu (10)
Na snímke vpravo predseda NRSR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a vľavo podpreseda parlamentu SR Michal Šimečka (PS) počas 10. schôdze Národnej rady SR  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizované 10:32 Predseda NR SR Pellegrini je pri zvolávaní schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery limitovaný rokovacím poriadkom. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) to uviedol v súvislosti s výhradami k zvolaniu schôdze k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) počas jej pracovnej cesty. Podotkol, že v pléne chýbali aj poslanci opozície.

"Predseda parlamentu z hľadiska rokovacieho poriadku nemá veľa možností, musí zvolať schôdzu do siedmich dní," skonštatoval Žiga. Ako uviedol, pondelok bol jediný voľný deň, keď v parlamente nebol plánovaný program. Na schôdzu prišiel aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Žiga si myslí, že prišiel podporiť ministerku pri prípadnom odvolávaní.

Na snímke zľava predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini, poslanec Róbert Puci a podpredseda NRSR Peter Žiga (všetci Hlas-SD) počas 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná
Zobraziť galériu (10)
Na snímke zľava predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini, poslanec Róbert Puci a podpredseda NRSR Peter Žiga (všetci Hlas-SD) počas 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizované 10:25 Poslankyňa Zora Jaurová (PS) nerozumie, prečo bola mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej zvolaná v čase, v ktorom ministerka nemohla prísť do parlamentu. Návrh na jej odvolanie podali poslanci PS spolu s SaS. Jaurová kritizovala, že na schôdzu v pondelok neprišli prevažne poslanci koalície. Z poslaneckého klubu PS podľa nej chýbali len traja poslanci, ktorí sú na služobnej ceste. 

Aktualizované 10:10 Hlasovanie je vizitkou vládnej koalície a ich novej politickej kultúry. "Po tom, čo vládna koalícia zarezala rozpravu o Trestnom zákone, tak dnes ani nedovolila diskutovať o odvolávaní ministerky kultúry. Je to najlepší príklad toho, že vládna koalícia nedokáže obhájiť svoje kroky pred verejnosťou," skonštatovala predsedníčka klubu KDH Martina Holečková.

Na snímke zľava podpredseda NRSR Ľuboš Blaha, predseda vlády SR Robert Fico (obaja Smer - SD), podpredseda NRSR Peter Žiga a predseda NRSR Peter Pellegrini (obaja Hlas-SD) počas rokovania 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná
Zobraziť galériu (10)
Na snímke zľava podpredseda NRSR Ľuboš Blaha, predseda vlády SR Robert Fico (obaja Smer - SD), podpredseda NRSR Peter Žiga a predseda NRSR Peter Pellegrini (obaja Hlas-SD) počas rokovania 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Poslanec KDH Jozef Hajko od ministerky očakáva, že vystúpi pred poslancami a obháji sa. Pri hlasovaní by sa podľa neho zachovali podľa toho, ako by sa postavila k výhradám hnutia, napríklad k nadviazaniu kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom alebo spôsobu komunikácie s kultúrnou obcou.

Aktualizované 09:34 V rokovacej sále nebola v úvode mimoriadnej schôdze ani na druhý pokus nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Prítomných bolo opäť len 47 poslancov. Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) presunul rokovanie o návrhu na utorok (13. 2.) o 8.00 h.

Po BLAMÁŽI reparát?! Ministerka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro foto NR SR)
Po BLAMÁŽI reparát?! Ministerka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizované 09:02 Predseda parlamentu Peter Pellegrini zvolal na žiadosť skupiny 36-ich poslancov mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Martiny Šimkovičove a dal hlasovať o jej uznášaniaschopnosti. Prítomných bolo v pondelok po 9.00 h v parlamente len 47 poslancov. "Odkladám začiatok schôdze o 30 minút, kedy opäť zistím prítomnosť poslancov," vyhlásil.

Po BLAMÁŽI reparát?! Ministerka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Repro foto NR SR)

Vopred sa avizovalo, že schôdzu neotvoria

Parlament nebude uznášaniaschopný, avizoval vopred v diskusnej relácii TV Markíza Na telo predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS). Zároveň naznačil, že na pôde zákonodarného zboru sa návrhom budú zaoberať v inom termíne.

archívne video

Michelko tvrdí, že Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tiež oznámil, že ministerka sa pondelkového rokovania nebude môcť zúčastniť. "Má dlhodobo plánovanú pracovnú cestu," vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že Šimkovičová sa chce v parlamente vyjadriť k návrhu na svoje odvolanie a uvádzaným argumentom. Tým, že v pondelok bude ministerka neprítomná, avizuje, že parlament nebude uznášaniaschopný a schôdza sa neotvorí.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opoziční poslanci z SaS a PS

Argumentujú nekompetentnosťou ministerky aj jej výrokmi či plánmi v oblasti kultúry. Strany PS a SaS jej vyčítajú, že nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce a nerozumie potrebám kultúry. Ministerka iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Koalícia podľa premiéra Roberta Fica za šéfkou rezortu kultúry Šimkovičovou stojí. "Ministerka má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry," skonštatoval. Fico si je istý, že ministerku v parlamente nikdy neodvolajú.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
Robert Fico  (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Mimoriadnej schôdzi predchádzala blamáž

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministerky Šimkovičovej už mohla byť skôr. Pellegrini ju však nemohol zvolať, pretože mu opozícia nedodala dostatočný počet podpisov. "Ako počítame, tak počítame, pod návrhom je len 28 podpisov,“ uviedol Pellegrini. Opozícii vtedy odkázal, aby sa naučili pravidlá platné v NR SR. Fico lídrov PS a SaS, ktorí prvý návrh na odvolanie podali s nesprávnym počtom podpsov, označil za babrákov a celú situáciu za blamáž a hanbu.

VIDEO Pellegrini oznamuje, že nezvolá mimoriadnu schôdzu pre nedostatok podpisov

Pellegrini nezvolá mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Progresívne Slovenske v reakcii uviedlo, že ide o administratívny omyl. "Na veci to nič nemení, návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky podáme znovu, už v utorok," uviedlo Progresívne Slovensko v stanovisku a tak aj urobili. Strana SaS vtedy uviedla, že liberáli dodali maximálny počet prítomných poslancov a zvyšné podpisy mali dodať poslanci PS.

Petícia na odvolanie Šimkovičovej získala takmer 190-tisíc podpisov

Otvorenú výzvu na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej zverejnili 17. januára a ukončili 26. januára 2024 krátko po 22.00 h. Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu.

Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva. Petícia na odvolanie ministerky získala takmer sedemnásobne viac hlasov, ako dostala Šimkovičová v roku 2023 v parlamentných voľbách (27 615 hlasov).

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (10)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šimkovičová petíciu berie na vedomie. Podotkla však, že sa prešetruje, či je 189-tisíc podpisov právoplatných alebo nie. Podľa jej slov je tu ešte 5,4 milióna obyvateľov, ktorí petíciu nepodpísali. Šimkovičová opomenula existenciu fiktívnych osôb v petícii za jej odvolanie. Rezort kultúry podal v súvislosti s petíciou trestné oznámenie za údajné podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Vášne naplno rozprúdila kontroverzná anketa

Ministerstvo kultúry SR kontroverznú anketu zverejnilo minulý utorok na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti. Pýtalo sa v nej, či má ministerstvo podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcie. Ľudia ju odsúdili a považovali za prízemnú a vulgárnu. Súčasná ministerka kultúry už v minulosti nazývala LGBTI+ a gender ideológiu za "najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia".

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaMartina Šimkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu