Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Už žiadny dúhový poník ani jednorožec! Ruská polícia zasahovala na akcii venovanej detskej rozprávke

Podujatie Mi Amore Fest 2024
Podujatie Mi Amore Fest 2024 (Zdroj: YouTube/ Relief in Death)

MOSKVA – V ruskej metropole sa konalo v priebehu víkendu stretnutie milovníkov obľúbenej detskej rozprávky. Akcia sa síce rozbehla, no nie všetko prebiehalo podľa plánov. Po sérii údajných sťažností museli organizátori podujatie rozpustiť.

archívne video

Pochod za práva LGBTI+ menšiny v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fanúšikovia obľúbenej detskej rozprávky "My Little Pony" sa stretli v sobotu 17. februára v Moskve na spoločnej akcii. Podujatie "Mi Amore Fest" však museli organizátori rozpustiť. Stalo sa tak po tom, ako medzi účastníkov akcie vpadla polícia. Správu priniesli poľské Wiadomości. Podľa vyjadrenia hlavných protagonistov dostalo podujatie červenú po sťažnosti, že "propaguje netradičné vzťahy".

"Naše podujatie niekto nahlásil vo veci údajnej propagácie netradičných vzťahov, symbolov, nevhodného obsahu pre maloletých a všeobecného zdesenia spoločnosti. Podľa výsledkov dvoch policajných kontrol sa nič z týchto obvinení nepotvrdilo. Polícia nás ale požiadala, aby sme akciu predčasne ukončili, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu v krajine," vyjadrili sa organizátori. Polícia im ešte mala "poradiť", aby sa vyhli zbytočným problémom. 

Zmena farby hrivy 

Niekto mal účastníkov podujatia údajne "varovať", že sa blížia autobusy plné policajtov. I keď sa to nepotvrdilo, akcia bola ukončená skôr, ako sa plánovalo. "Podujatie, aj keď skrátené, sa zaobišlo bez incidentov," dodali organizátori. Ruské médiá poukazujú, že v logu podujatia Mi Amore Fest je poník Rainbow Dash, ktorý má však inú farbu hrivy, ako v origináli. "Organizátori zámerne prefarbili dúhovú hrivu poníka ruskou trikolórou. Ani to ich však neochránilo pred obvineniami," zdôrazňuje nezávislý ruský portál Sota.

Ruské zákony 

V Rusku platia veľmi tvrdé opatrenia proti tejto komunite. Len minulý rok ruský najvyšší súd vyhlásil medzinárodné sociálne hnutie LGBTI+ za "extrémistické" a zakázal jeho činnosť a akúkoľvek propagáciu. Len niekoľko dní po schválení tohto zákona mal kreslený seriál "My Little Pony" na ruskom streamovacom kanáli Kinopoisku (obdoba Netflixu) označenie 18+. 

Viac o téme: RozpusteniePropagáciaPodujatieRuskoMoskvaFSBLGBTQLGBTI+My Little PonyMi Amore Fest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu