Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TAKTO vyzerá zoznam najlepších slovenských nemocníc súčasnosti! Je medzi nimi aj tá vaša?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenské zdravotníctvo si v posledných rokoch prechádzalo lepšími aj horšími časmi. Byrokracia ani politika však pri vyhľadávaní zdravotnej starostlivosti u bežného pacienta rolu nehrá. Pokiaľ sa dostaneme do úzkych a potrebujeme vyhľadať pomoc odborníka, každý z nás sa chce dostať do tých najlepších rúk. Odpoveď na to, kam sa pri zdravotných problémoch vybrať, ponúka Inštitút INEKO, ktorý zverejnil zoznam najlepších nemocníc na Slovensku.

archívne video

Zuzana Čaputová navštívila v Prahe transplantačnú kliniku Fakultnej nemocnice v Motole (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Spomedzi zoznamu štátnych univerzitných a fakultných nemocníc sa na prvú priečku dostala Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, ktoré dostala v hodnotení 65,5 bodu. „Vojenská nemocnica v Ružomberku vykazuje spomedzi porovnateľných nemocníc najnižšiu mieru nutnosti opakovať operácie a hospitalizácie pacientov a má najnižšie hodnoty úmrtností po operačných výkonoch," vysvetľuje inštitút.

Na druhom mieste sa umiestnila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá na základe stanovených kritérií získala 61,9 bodov. Na treťom mieste sa umiestnila Univerzitná nemocnica v Martine (58,8 bodov) a na štvrtom mieste Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (58,3).

Za nimi nasleduje Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (56,2), Univerzitná nemocnica v Bratislave (54,7), Fakultná nemocnica Trenčín (53) a Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky (53). Finálnu jedenástku zatvárajú Fakultné nemocnice Nitra (49,7) a Trnava (47,9) a na poslednom mieste v zozname najlepších nemocníc sa umiestnila Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach (47,2).

TAKTO vyzerá zoznam najlepších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V zozname všeobecných nemocníc excelovali Košice

Nemocnicou roka 2023 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnica AGEL Košice-Šaca a.s., čo znamená, že už triumfuje päť rokov v rade. Striebornú priečku spred roka obhájila Ľubovnianska nemocnica, n.o., ktorá nebola počas deviatich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom si štyrikrát odniesla najvyššie ocenenie. Po trojročnej odmlke, kedy štátna akciovka Nemocnica Poprad, a.s. bola pravidelne tesne za pódiom na štvrtom mieste, sa v tohtoročnom hodnotení vrátila medzi tri najúspešnejšie všeobecné nemocnice.

TAKTO vyzerá zoznam najlepších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: INEKO)

„Nemocnica skupiny AGEL v Košiciach-Šaci dominuje pri porovnaní s ostatnými všeobecnými nemocnicami v ukazovateľoch operačných skúseností zdravotníckeho personálu, náročnosti liečených diagnóz a spokojnosti pacientov. Nadpriemerné bodové hodnoty dosahuje aj pri hospodárení a kvalite, hoci pri zopár indikátoroch kvality je pod priemerom (napr. reoperovanosť či čakanie záchraniek na urgente),“ vysvetlil inštitút.

„Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby bola verejnosť lepšie informovaná, aby sa vedela kvalifikovanejšie rozhodovať a vytvárať účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb, čo potom motivuje zdravotnícke zariadenia sa neustále zlepšovať. Cieľom je, aby pacienti dostávali najlepšiu starostlivosť za najlepšiu cenu. V súlade s myšlienkou a konceptom hodnoty za peniaze" dodal Dušan Zachar, riaditeľ INEKO.

Viac o téme: NemocnicaINESSINEKORebríčekZoznam najlepších nemocnícKvalita nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu