Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za TÚTO službu si priplatíte: Zdražovanie na pošte vám prevetrá peňaženky! Tieto ceny nemôžu myslieť vážne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Všadeprítomné následky rekordnej inflácie aj naďalej úradujú. Ďalším dôkazom je aj zdražovanie viacerých poštových služieb, za ktoré si už od nového roka opäť priplatíme. Zdražovanie sa dotkne listov prvej a druhej triedy či dokonca odosielania peňazí. Aké budú sumy, ktoré pri okienku na pošte necháme od 1. januára?

archívne video

Robert Fico na tlačovej konferencii aj o zdražovaní (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pokles záujmu o služby Slovenskej pošty v spojení s inflačným rastom si na Slovákoch opäť raz vyberú svoju daň. Po zvyšovaní cien v marci je Slovenská pošta aj naďalej v strate, ktorá za prvý polrok 2023 predstavovala viac ako osem miliónov EUR.

Ako informuje portál TvNoviny, dôvodov pre nárast cien od nového roka je hneď niekoľko. „Na hospodárenie pošty majú takisto vplyv cena energií, inflácia, rast a vývoj minimálnej mzdy a taktiež pohonných látok,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. V dôsledku poklesu zárobkov pošty si tak po novom opäť priplatíme.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Cena odoslania listu prvou triedou tak od 1. januára stúpne o 40%. Zatiaľ čo dnes za takúto zásielku zaplatíme 1,20 EUR, od nového roka sa táto suma dostane na úroveň 1,50 EUR. Zdvihnúť sa má aj cena doporučených listov, ktorých odoslanie bude stáť o 40 centov viac.

Za posielanie peňazí prostredníctvom Slovenskej pošty si klienti po novom priplatia od 20 do 50 centov viac a za odoslanie poistného listu vám z peňaženky ubudne 70 centov navyše. Tieto sumy by však nemuseli predstavovať pravú podobu nárastu od 1. januára. Posledné slovo v zdražovaní bude mať Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Za TÚTO službu si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Legislatívny proces už bol začatý, prebieha medzirezortné pripomienkovanie, až následne úrad rozhodne o cenovej úprave,“ tvrdí hovorkyňa úradu Adriana Volfová.

Viac o téme: Slovenská poštaZdražovanieInfláciaZásielkyRast cienPoštové služby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu