Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vianočné pečenie sa tento rok poriadne predraží: Kľúčová surovina zdražela takmer dvojnásobne!

Ceny cukru v Poľsku vzrástli rekordným tempom: Tento jav môže mať dopad aj na Slovensko!
Ceny cukru v Poľsku vzrástli rekordným tempom: Tento jav môže mať dopad aj na Slovensko! (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Blížiace sa vianočné sviatky opäť odhryznú z peňaženiek Slovákov poriadny kus. Toho roku by to však malo byť viac ako v minulosti. Dôvodom je okrem iného cena cukru, ktorá sa pre spotrebiteľov medziročne zvýšila o viac ako dvojnásobok.

Kým počas minulého roka bolo možné kúpiť biely cukor v cene hlboko pod 1 euro, dnes sú priemerné ceny na úrovni 1 euro a 60 centov za kilogram. Najlacnejší kryštálový cukor mimo akcií aktuálne kúpite za 1,29 eur za kg.

Včely v Prezidentskej záhrade doteraz vyprodukovali 130 kg medu (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ceny cukru v obchodoch pritom poháňa rast cien tejto komodity na svetových trhoch. Kým v minulých rokoch sa cukor predával podľa našich producentov pod výrobnými nákladmi surovín ako cukrová repa, dnes ho aj vplyv počasia tlačí nahor.

Ceny na svetových trhoch za ostatné mesiace stúpli na 13-ročné maximum najmä v dôsledku klimatického javu El Niňo na produkciu v Indii a v Thajsku, no ceny tiež ovplyvňuje vyššia cena ropy. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ešte v októbri oznámila, že príslušný cenový index stúpol o 9,8% za mesiac, čo je masívny nárast ceny. Medziročne stúpli ceny až o 40%.

S nadchádzajúcimi sviatkami sa tak ceny cukru môžu ešte zvyšovať, čo môže nepriaznivo ovplyvniť peňaženky Slovákov. Dôvod je jednoduchý, k sviatkom tradične patrí aj kúpa, či domáca výroba koláčikov a cukroviniek. Drahší cukor tak budú cítiť rodiny pri nákupoch, no odrazí sa aj v cenách dobrôt, ktoré pečú cukrári.

Na otázku, prečo ceny v našich obchodoch ovplyvňujú ceny na svetových trhoch, keď cukor dokážeme produkovať aj sami, odpovedala pre tvnoviny.sk hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová: „Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme my vedeli nejakým spôsobom diktovať tie trendy v rámci vývoja svetových cien.“

Viac o téme: PotravinyCukorZdražovanieVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu