Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V rezolúcii OSN k situácii v pásme Gazy chýbali podľa Blanára viaceré dôležité body

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - V rezolúcii OSN k humanitárnej situácii v pásme Gazy chýbali viaceré dôležité body. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) tak zdôvodnil, prečo sa Slovensko v piatok (27. 10.) pri hlasovaní Valného zhromaždenia OSN zdržalo. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Za nevyhnutné považujeme dôrazné odsúdenie teroristických útokov Hamasu, právo krajín na obranu v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, ako aj okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov. S poľutovaním musím konštatovať, že tieto dôležité body v prijatom texte rezolúcie chýbajú," spresnil Blanár.

 

Oceňujem aktivity šéfa OSN Antónia Guterresa, ktorý včera vyzval na okamžité uvoľnenie humanitárnej pomoci pre Pásmo...

Posted by Juraj Blanár on Saturday, October 21, 2023

Dodal, že Slovensko veľmi oceňuje snahu členských krajín OSN riešiť naliehavé humanitárne potreby obyvateľov tejto palestínskej enklávy a s viacerými návrhmi schválenej rezolúcie sa plne stotožňuje. "Pripájame sa zároveň k výzve na poskytnutie rýchlej, bezpečnej a neprerušenej humanitárnej pomoci, čo prispeje k deeskalácii napätia v širšom regióne," doplnil. Valné zhromaždenie OSN prijalo v piatok nezáväznú rezolúciu žiadajúcu okamžité "humanitárne prímerie" v pásme Gazy.

Viac o téme: SmerJuraj BlanárIzraelGazaMinister zahrnaičných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu