Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Exsudkyne Jarmila Urbancová a Otília Doláková tvrdia, že sú nevinné: Korupciu odmietajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica otvoril v utorok hlavné pojednávanie s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu SR Jarmilou Urbancovou a sudkyňou Otíliou Dolákovou, ktorá pôsobila na Okresnom súde Bratislava I, dnes mestskom. Obžaloba ich viní z podplácania, nepriamej korupcie a ohýbania práva. Obe urobili vyhlásenie, že sú nevinné.

Obhajca Jarmily Urbancovej Peter Erdős označil 114-stranovú obžalobu v celom rozsahu za nedôvodnú. Zdôraznil, že po rozsiahlom, vyše dva roky trvajúcom vyšetrovaní, prokurátor nebol schopný ustáliť ani len presný čas a miesto, teda kedy a akým spôsobom mala jeho klientka spáchať tri skutky, z ktorých je obžalovaná. Nemôže sa tak účinne brániť, bolo porušené jej právo na obhajobu. Obžaloba je údajne kompilát zostavený zo zápisníc o výsluchoch svedkov, ktoré však nepotvrdzujú ani jedno tvrdenie "kajúcnika" exsudcu Vladimíra Sklenku. 

Archívne video: Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedá na NAKA v Nitre

Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedá na NAKA v Nitre (Zdroj: Ivan Mego)

"Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by čo i len trochu potvrdzoval spáchanie skutkov. Tvrdenia 17 svedkov v prípravnom konaní nepotvrdzujú čokoľvek, čo si vymyslel svedok Vladimír Sklenka," konštatoval Erdős s tým, že Jarmila Urbancová sa žiadneho korupčného správania nedopustila, nevplývala na súdne rozhodnutia. Obhajoba Otílie Dolákovej, ktorá má aktuálne pozastavený výkon funkcie sudcu, takisto odmieta spáchanie zločinu ohýbania práva.

"Nebol produkovaný ani jeden dôkaz, ktorý by odôvodnil konštatovanie prokuratúry, že moja klientka v apríli v roku 2016 rozsudkom nerozhodla na základe zisteného skutkového a právneho stavu v predmetnej súdnej veci, ale na základe požiadavky Jarmily Urbancovej, tlmočenej prostredníctvom Vladimíra Sklenku Nepreukázalo sa, že moja klientka rozhodla svojvoľne," zdôraznil obhajca Miroslav Zobok s tým, že jeho klientka sa cíti byť v tomto procese obeťou, ale je rozhodnutá tomu čeliť. Obe sudkyne zadržala polícia v rámci akcie Víchrica v októbri 2020.

Vladimír Sklenka vypovedal na NAKA v Nitre
Zobraziť galériu (2)
Vladimír Sklenka vypovedal na NAKA v Nitre  (Zdroj: Jan Zemiar)

 Ako Otília Doláková vypovedala, spoluobžalovanú Jarmilu Urbancovú nepozná. Nerozhodovala na objednávku, na Najvyšší súd SR nechodila. S kľúčovým svedkom Vladimírom Sklenkom mali svojho času kamarátsky vzťah, ale nikdy ju o nič nepožiadal, nič nechcel, neintervenoval za nikoho. Ročne rozhodovala 300 až 400 vecí a aj preto nie je možné, aby si za tie roky spomenula na konkrétne skutočnosti. 

"Nikdy som sa nedopustila žiadnej trestnej činnosti, nesľubovala som žiadne finančné prostriedky v súvislosti s výkonom funkcie sudcu a ani neprevzala," vyhlásila exsudkyňa Jarmila Urbancová, ktorá potvrdila, že s Otíliou Dolákovou sa nepoznajú. Na otázky odmietla odpovedať. Proces bude pokračovať 20. novembra.

Viac o téme: Jarmila UrbancováVladimír SklenkaOtília DolákovaKauza Víchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu