Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úspech maďarských a slovenských policajtov: Po 20 rokoch objasnili mafiánske masakre!

Štefan Hamran
Štefan Hamran (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie vyrovnávania si účtov medzi mafiánskymi skupinami, ktoré si v roku 1999 v Budapešti a v Dunajskej Strede vyžiadalo 12 mŕtvych, speje k ukončeniu vďaka spolupráci maďarských a slovenských policajtov. Oznámil to v piatok v maďarskom hlavnom meste prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a šéf maďarského Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) János Balogh, informuje spravodajca v Budapešti.

VIDEO Vyšetrovanie mafiánskych masakrov v SR a Maďarsku z roku 1999 vrcholí

Vyšetrovanie mafiánskych masakrov v SR a Maďarsku z roku 1999 vrcholí (Zdroj: TASR/ Ladislav Vallach)

"Po 20 rokoch boli schopné maďarské a slovenské policajné orgány objasniť prípady, v ktorých nikto neočakával, že raz môže dôjsť k ich rozuzleniu," povedal Hamran s poznámkou, že vraždy v Budapešti a Dunajskej Strede spolu úzko súviseli. Išlo o likvidáciu mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára, ktorí prišli o život 2. februára 1999 v Budapešti, a vraždy desiatich členov skupiny pápayovcov v Dunajskej Strede 25. marca 1999.

archívne video

Policajná rekonštrukcia mafiánskej streľby z roku 1997 v Poprade

Riaditeľ slovenskej Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko pripomenul, že najmasovejšiu vraždu na Slovensku sa dlho nepodarilo objasniť, vyšetrovanie naposledy v roku 2014 prerušili. Až vyšetrovanie NAKA okolo zločineckej skupiny Ľudovíta Sándora v roku 2016 prinieslo informácie týkajúce sa desaťnásobnej dunajskostredskej vraždy, ktoré viedlo v roku 2018 k pokračovaniu objasňovania, a ktoré dospelo až k vzneseniu obvinenia.

Získali aj informácie o vražde mafiána Györgya Döchera

Šéf NAKA dodal, že kriminalisti získali aj informácie týkajúce sa budapeštianskej vraždy mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára 2. februára 1999, ktoré poskytli maďarským kolegom. Na základe nich vykonali ďalšie procesné úkony, vďaka ktorým sa podarilo objasniť aj túto vraždu.  Vražda Döchera predchádzala masakru v Dunajskej Strede, pričom okruh páchateľov bol ten istý. Turka v kauze vraždy Döchera už polícia obvinila. Ďalším páchateľom bol Árpád Sz., ktorý však zahynul pri dopravnej nehode.

Do obľúbeného baru pápayovcov Fontána v Dunajskej Strede vtrhli 25. marca 1999 po 19.15 h traja maskovaní muži – falošní policajti – a v priebehu niekoľkých minút postrieľali desiatich mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť zomrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a boss dunajskostredského podsvetia Tibor Pápay.

Viac o téme: MafiaSlovenskoMaďarskoMasakreŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu