Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rana pre kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta: Zhabali jej stovky miliónov eur

Nicola Gratteri bojuje proti kalábrijskej 'Ndranghete už viac ako 30 rokov. Zobraziť galériu (2)
Nicola Gratteri bojuje proti kalábrijskej 'Ndranghete už viac ako 30 rokov. (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Nicola Gratteri bojuje proti kalábrijskej 'Ndranghete už viac ako 30 rokov. Teraz prokurátor uspel v záťahu proti mocnému klanu Mancuso. Ide o „divoký mafiánsky syndikát,“ hovorí vyšetrovateľ, ktorý je pod policajnou ochranou viac ako 30 rokov.

Talianska polícia podľa vlastných vyjadrení dosiahla ďalší úspech proti kalábrijskej 'Ndranghete. Pri rozsiahlej razii bola rozbitá pobočka mafiánskej organizácie a skonfiškovaný majetok za viac ako 250 miliónov eur, uviedla polícia. Zadržaní sú obvinení okrem iného z prevozu a predaja ukradnutých poľnohospodárskych strojov na Maltu a do Rumunska.

Vyšetrovanie mafiánskych masakrov v SR a Maďarsku z roku 1999 vrcholí (Zdroj: TASR/ Ladislav Vallach)

Do akcie bolo v skorých ranných hodinách zapojených okolo 300 policajtov. Zamerali sa na oblasti ovládané klanom Mancuso a jeho členmi – mocnou vetvou notoricky známej 'Ndranghety. Policajti zasahovali proti podozrivým aj v iných častiach Kalábrie, ako aj v Palerme, Ríme a Miláne. Prokurátor Nicola Gratteri, ktorý je pod policajnou ochranou kvôli vyšetrovaniu 'Ndranghety už viac ako 30 rokov, opísal dnes už zlikvidovanú pobočku ako "syndikát divokej mafie", ktorý ovláda oblasti okolo turistického letoviska Tropea.

Rana pre kalábrijskú mafiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay)

Šéf klanu Mancuso je pred súdom už rok

Podľa polície boli pri najnovšej razii spolu s podozrivými mafiánmi zatknutí aj podnikatelia, člen krajského zastupiteľstva, bývalý šéf krajskej turistickej kancelárie a dvaja štátni zamestnanci. Už uväzneného mafiánskeho bossa Luigiho Mancusa už rok súdia.

Kvôli ich ďalekosiahlemu vplyvu na miestnu ekonomiku bolo 'Ndranghetu takmer nemožné zastaviť. Organizácia kontroluje väčšinu kokaínu prúdiaceho do Európy a teraz je mocnejšia ako jej sicílsky rival Cosa Nostra. Nelegálne zisky z medzinárodného podnikania sa reinvestujú do legálnej ekonomiky.

Viac o téme: RaziaMafiaTaliansko'NdranghetaNicola Gratteri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu