Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aj umelé stromčeky si zaslúžia údržbu: Pár jednoduchých trikov, ako ich vyčistiť a predĺžiť im životnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Umelé vianočné stromčeky sa tešia čoraz väčšej obľube. Niektorí ľudia ich uprednostňujú pre ekonomické dôvody, iní pre tie ekologické. Umelý stromček vás síce ochudobní o príjemnú vôňu Vianoc, ale poslúži vám viac sezón a nemusíte denne zametať popadané ihličie. No aj keď si to mnohí myslíme, umelé stromčeky nie sú bezúdržbové.

Na stromčekoch, ktoré trávia dlhé mesiace na povale alebo zastrčené niekde v pivnici alebo v sklade sa istotne nájdu nečistoty alebo prach. Aby ste predĺžili ich životnosť, odborníci odporúčajú vyčistiť stromček pred jeho odložením, ale aj pred začiatkom sviatočnej sezóny. Ak vo vašej rodine niekoho trápia alergie a obzvlášť alergia na roztoče, údržba stromčeka je nevyhnutnosť.

Vianočný kamión prišiel po štyroch rokoch na Slovensko (Zdroj: Topky/Maarty)

Ak je súčasťou vášho stromčeka už aj osvetlenie, uistite sa, že nie je zapojený v elektrickej zásuvke a nikdy ho nečistite pomocou vody. Najľahšie ho vyčistíte s pomocou veľkej bielej plachty, ktorú si podložíte pod stromček a jemne s kefou s mäkkými štetinami alebo suchou handričkou z mikrovlákna stromček očistite.  Ideálne ak začnete od vrchu stromčeka a postupujete smerom dole, od stredu smerom von k jednotlivým vetvičkám. Ak máte ručný vysávač, ideálne s kefovým nástavcom, skúste použiť aj ten. S ním však musíte byť obzvlášť opatrný, aby ste stromček nepoškodili.

Aj umelé stromčeky si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimage.com)

Ak sa váš stromček dá rozobrať na jednotlivé vetvičky, skúste si pripraviť soľný roztok, v ktorom jednotlivé vetvičky postupne poumývate, prípadne poutierate s handričkou namočenou v tomto roztoku. Soľ bude pôsobiť ako abrazívny čistič a dokáže zbaviť vetvičky poriadneho množstva prachu a nečistôt.

Stromček však ľahko vyčistíte aj v roztoku teplej vody s niekoľkými kvapkami saponátu. Tento roztok prelejte do prázdnej fľašky s rozprašovačom, aby sa vám ľahšie nanášal na stromček. Opäť postupujte zvrchu nadol a zvnútra stromčeka na okraj vetvičiek. Po nanesení saponátového roztoku jednotlivé vetvičky umyte vo vode a dočistite handričkou z mikrovlákna.

Na záver nezabudnite stromček poriadne utrieť do sucha, prípadne ho nechať vysušiť vonku na balkóne alebo na záhrade. Tieto jednoduché triky vám pomôžu zbaviť sa prachu a nečistôt, predĺžiť životnosť umelého stromčeka a vaši rodinní príslušníci s alergiami nebudú kýchať pri sviatočnom stole.

 

Viac o téme: UpratovanieStromčekyVianoceúdržba stromčekovTipy na upratovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu