Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Návrat chladného počasia komplikuje dopravu

BRATISLAVA - Návrat chladného počasia dnes komplikuje dopravu na niektorých úsekoch slovenských ciest. Najviac snehu napadlo v okrese Spišská Nová Ves, kde hasiči zasahujú nielen pri nehodách, ale aj odstraňujú stromy, ktoré popadali pod ťarchou snehu. V Krompachoch tiež hasili požiar v objekte energetických závodov.

"Mali sme už šesť výjazdov k popadaným stromom a tri nehody," povedal ČTK operačný dôstojník hasičov zo Spišskej Novej Vsi Ivan Krkoška. Podľa informácií Slovenskej správy ciest bola dopoludnia na cestách v okolí Spišskej Novej Vsi vrstva snehu v hrúbke do 20 centimetrov. Cestujúci na východe Slovenska spomalila aj uzávera tunela Branisko pre výpadok elektrického prúdu.

Na cestách vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska môžu vodiči očakávať snehovú pokrývku od jedného do ôsmich centimetrov. Vodičov, ktorých zrejme bude pre končiace sviatky na cestách viac, cestári upozorňujú na možnú poľadovicu na vlhkých vozovkách.

V Tatrách je podľa službukonajúcich hasičov situácia pokojnejšia, dnes zasahovali len pri jednej nehode medzi Svitom a Popradom. Stromy tam zatiaľ nepadajú, naposledy ich vietor zhadzoval pred tromi dňami.

Hasiči zatiaľ nevedia určiť príčinu požiaru vo velíne, miestnosti rozvádzača a ovládania, ktorý v Krompachoch vypukol ráno. Aj keď po nahlásení požiaru museli hodinu čakať, kým objekt odpojili od elektriny, v týchto chvíľach sa už požiar podľa hasičov nerozširuje. Na mieste zasahovalo šesť vozidiel a 17 hasičov zo Spišskej Novej Vis, Gelnice, Košíc. V Krompachoch mali problémy aj s elektrickým vedením, ktoré spadlo pod ťažkým snehom. V dôsledku toho vypadli dodávky elektriny.


Doprava na trati Žilina - Košice je prerušená

Doprava na železničnej trati Žilina - Košice bola dnes o 8.50 hod. v úseku medzi Margecanmi a Krompachmi prerušená na obidvoch koľajach.
"Na trolejové vedenie spadlo pri železničnej stanici v Krompachoch vedenie vysokého napätia. Dĺžku opráv ťažko vieme odhadnúť, ale budeme sa snažiť čo najskôr uvoľniť aspoň jednu koľaj, aby po nej mohli jazdiť vlaky ťahané dieselovým rušňom," informoval TASR hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Dodal, že v železničnej stanici Margecany stoja rýchliky EuroCity 120 Košičan do Prahy, R 604 Dargov do Bratislavy a osobný vlak 7804 do Žiliny. V opačnom smere stoja v železničnej stanici Markušovce rýchlik R 421 Excelsior z Chebu do Košíc a v Spišskej Novej Vsi rýchlik R 601 Váh z Bratislavy do Košíc.


Cesty na Orave a Liptove sú mokré, no sneh dopravu nekomplikuje

Cesty v regiónoch Liptova a Oravy sú prevažne mokré, dopravu a plynulú jazdu vodičom napadnutý sneh nekomplikuje. Pre agentúru SITA to potvrdili dispečeri z dispečingu Správy a údržby ciest (SaÚC) v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši. Cesty na celej Orave zjazdné a mokré. Na vysokohorskom priechode Huty je kašovitá vrstva snehu, cez horský priechod Príslop medzi obcami Hruštín a Oravský Podzámok prejdú vodiči bez problémov. Na Orave je v teréne momentálne deväť vozidiel SaÚC z Dolného Kubína a ďalšie mechanizmy v správe obcí a troch okresných miest.

Všetky cesty v regióne Liptova sú po nočnom aj predpoludňajšom snežení zjazdné. Doprava prebieha bez komplikácií, nehody neboli hlásené, informoval dispečer z Liptovského Mikuláša. Na vysokohorskom priechode Čertovica zabezpečujú službu dva sypače, je tam kašovitá vrstva snehu. Bez problémov je prejazdný aj priechod medzi Ružomberkom a Vyšným Kubínom Brestová. Podľa dispečera, by si pozor mali dávať všetci vodiči, najmä však tí, ktorí už prezuli zimné pneumatiky za letné.

Počasie na najbližšie dni >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu