Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Premiér Matovič po stretnutí s odborníkmi: Nečakaný krok!

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes mimoriadne zasadala, dôvodom je rastúci počet nakazených koronavírusom. Premiér už minulý týždeň v náznakoch uviedol, že sa nemôžu spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Členovia vlády spomínali štátnu karanténu, povinné rúška, prešlo aj zvýšenie pokuty za nedodržanie pokuty. Po zasadnutí konzília odborníkov premiér zhodnotil, že sa nič sprísňovať zatiaľ nebude.


MIMORIADNE rokovanie vlády: Sprísnenie opatrení je opäť v hre! Dnes sa rozhodne aj o Chorvátsku


VIDEO Premiér Matovič po zasadnutí konzília odborníkov

KORONAVÍRUS Premiér Matovič oznámil, že zatiaľ sa nebudú sprísňovať žiadne opatrenia (Zdroj: Topky/Maarty)

Opatrenia sa sprísňovať nebudú

Docentka Mária Avdičová uviedla, že za obdobie piatich týždňov sme zaznamenali na Slovensku 363 pozitívnych prípadov, okolo 187 prípadov bolo importovaných zo zahraničia. Epidemiológovia spravili analýzu od 1. júna. „Riziko vidím najmä v kontakte s lokálnymi epidémiami v Českej republike, na miestach, kde je lokalizovaná nákaza. Ďalej aj v rodinných stretnutiach, resp. strenutiach, kde sú ľudia úzkom kontakte,“ dodala s tým, aby boli Slováci aj naďalej opatrní a dodržiavali opatrenia.

MIMORIADNE Premiér Matovič po
Zobraziť galériu (4)

Len 19 z ľudí, ktorí sa nakazili v zahraničí, nakazili ďalších ľudí. Na Slovensku sa vyskytla jedna nadregionálna epidémia, a to v Humennom. Najviac prípadov koronavírusu si Slováci doviezli z Čiech (48). Ďalej to bola Ukrajina, Srbsko, Veľká Británia a Macedónsko. „Zatiaľ je výsledok uspokojivý. Z toho vyplýva, že nemusíme pristúpiť k žiadnemu sprísňovaniu opatrení, resp. ku krokom späť,“ povedal premiér Matovič. Hlavný hygienik uviedol, že Chorvátsko aj Česká republika ostávajú na zozname bezpečných, resp. menej rizikových krajín. Veľká Británia bude zaradená na zoznam menej rizikových krajín. 

MIMORIADNE Premiér Matovič po
Zobraziť galériu (4)

Žltá karta a sporné Chortvátsko

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus dnes pred rokovaním vlády uviedol, že dnes sa rozhodne o Chorvátsku. Obľúbená dovolenková destinácia kvôli nárastu počtu chorých sprísňuje opatrenia. České médiá už informovali o tom, že práve z tejto destinácie si prví dovolenkári doniesli koronavírus. Chorvátska patrí stále medzi zelené krajiny. Odporúča sa však vyhnúť sa Záhrebu a Osijeku.

Mimoriadne rokovanie vlády, v hre sú povinné rúška či návrat štátnej karantény, rozhodne sa o Chorvátsku (Zdroj: Topky/Maarty)

Poukázal tiež na to, že Chorváti práve od pondelka sprísňujú pravidlá na vstup do krajiny. „O všetkých veciach chceme občanov informovať, pretože mnohí majú záujem vycestovať, ale sú v nejakej forme neistoty,“ povedal Klus s tým, že dostali stovky správ o tom, či vôbec cestovať do Chrovátska, alebo nie. „Dnes sa rozhodne,“ dodal na margo tejto témy. Klus si vie skôr predstaviť, že v rámci sprísnenia protiepidemiologických opatrení sa budú musieť na verejnosti nosiť ochranné rúška, než by sa mala zaviesť e-karanténa či štátna karanténa. Avizoval aj to, že by sa mohla otvoriť debata o tzv. „žltých krajinách“. 

Pokuta za nedodržanie karantény sa zvýši na 5000 eur

Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z „červenej“ krajiny má byť do výšky 5000 eur. Uložil by ju príslušný orgán verejného zdravotníctva. Nová úprava by mala umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej „červenej krajiny“. ÚVZ bude môcť prostredníctvom operátorov poslať spolu s uvítacími SMS aj informáciu, že po návrate na Slovensko sa musí občan podrobiť testu, respektíve sa zaregistrovať na ÚVZ. „Nad rámec toho dávame ÚVZ právomoc žiadať operátorov o zoznam osôb, ktoré sa nachádzali v takzvaných 'červených' alebo nebezpečných krajinách, a po návrate na Slovensko, na základe žiadosti, dostane ÚVZ zoznam telefónnych čísel,“ dodal s tým, že nejde o osobné údaje.

Vláda zvýšila pokutu za nedodržanie karantény na 5000 eur, ÚVZ môže žiadať zoznam osôb z „červených“ krajín (Zdroj: Topky/Maarty)

ÚVZ následne podľa ministra porovná tento zoznam so zoznamom ľudí, ktorí sa mu nahlásili. „Porovnaním získa zoznam telefónnych čísel, ktoré si nesplnili svoju povinnosť a nezaregistrovali sa na ÚVZ. Následne bude úrad tieto osoby kontaktovať, ak nebudú súčinné, postúpi tieto čísla príslušným orgánom, vo všeobecnosti polícii, ktorá bude vyšetrovať a dohľadávať osoby, ktoré nesplnili nariadenie,“ priblížil Doležal.

Testovania pacientov majú byť hradené z eurofondov

Testovania pacientov, ktorí sú pred operáciou, či testovanie osôb, ktoré sa vracajú do zariadení sociálnych služieb zo zahraničia, by mali byť hradené z eurofondov. Testovanie na Slovensku je podľa slov ministra zdravotníctva zabezpečené. Pripustil, že počas víkendov sa testuje menej, sledujú sa najmä akútne prípady. Na sobotu a nedeľu sa nevystavujú COVID pasy. Šéf rezortu Krajčí hovoril aj o tom, že ak to bude potrebné, je vytvorená aj reprofilizačná schéma, a to v troch vlnách. Prvá vlna by sa mala týkať 15 slovenských nemocníc.

Viac o téme: OpatreniaOdborníciIgor MatovičKonzíliumRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu