Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čaká nás pekelný víkend: Udrú prvé tohtoročné tridsiatky a na záver vybičované búrky a dusno

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Počasie počas víkendu nebude rozhodne prijemnou záležitosťou. Spočiatku sa môže zdať, že vysoké teploty sa postarajú o príjemné, prvé letné lúče, no opak je pravdou. Teplo bude len dôsledkom nepríjemného dusna a vzduchu, ktorý sa na naše územie dostane už v sobotu a v nedeľu už pocítime očakávané dôsledky v podobe intenzívnych búrok.

Kým záver týždňa Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhodnotil tak, že vydal I. stupeň varovania pred búrkami nad celým východným Slovenskom, víkendové pokračovanie má svoje očakávané prvenstvá v oblasti teplôt tohto roka. Podľa portálu novinky.cz dokonca hrozia prívaly vody, záplavy a na niektorých miestach v Európe môže dôjsť k "explózii vodnej bomby,". Myslia si to nemeckí meteorológovia.

„Lokálne zrážkové súhrny môžu byť okolo 50 mm behom troch hodín. Počas víkendu tak môže miestami spadnúť okolo 70 mm, čo predstavuje júnový normál,“ povedala Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress. "Práve táto situácia, kedy budú búrky bez pohybu a na mieste, nie je vylúčená v Česku, Nemecku, Poľsku, na Slovensku a v Rakúsku," dodala Honsová.

Sobota

Začiatok týždňa je podľa predpovedí SHMÚ blízko prvého dosiahnutia dennej teploty, ktorá by prekročila 30 stupňov Celzia. Medzi oblasťou nižšieho tlaku vzduchu nad východnou Európou a tlakovouvýšou nad Škandináviou a severozápadným Ruskom k nám bude od východu naďalej prúdiť teplý a vlhký vzduch. To spôsobí na mnohých miestach nepríjemné dusno a nahráva tak vysokým teplotám, ktoré môžu dosiahnuť prvé tohtoročné "tridsiatky". Tie sa očakávajú predovšetkým v Žilinskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Podľa SHMÚ má v Bratislave dokonca padnúť už 31 stupňov Celzia.

Bude polooblačno až oblačno. V noci ojedinele, cez deň miestami - najmä na strednom a východnom Slovensku - prehánky alebo búrky - aj intenzívne. Po príchode vysokých teplôt bude navyše poriadne dusno. Najnižšia nočná teplota 17 až 12 stupňov Celzia, na juhovýchode aj teplejšie. Najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov Celzia, na severe ojedinele aj chladnejšie. Slabý, vo východnej polovici prevažne severovýchodný vietor 2 až 7 m/s (10 až 25 km/h).


<< Viac o počasí sa dozviete na webe Predpovede.sk >>


Nedeľa

V závere víkendu sa už naplno prejavia dôsledky dlhotrvajúceho teplého a vlhkého vzduchu. Ten vytvorí ideálne podmienky na vznik početných a intenzívnych búrok. Od východu až juhovýchodu bude v teplom a vlhkom vzduchu zasahovať do strednej Európy oblasť nízkeho tlaku.

S príchodom viacerých búrok teda už nemožno očakávať, že by teploty dosiahli včerajšie tridsiatky. Bude totiž polooblačno až oblačno, cez deň miestami prechodne až zamračené. V noci ojedinele, cez deň na mnohých miestach prehánky, miestami búrky - aj intenzívne. Opäť bude dusno. Najnižšia nočná teplota 19 až 13 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 22 až 28 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieVíkend
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu