Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

KORONAVÍRUS Dobré správy zo Slovenska a Česka: Viac pľúcnych ventilácií, rýchlejší test a vývoj lieku

Slovensko je v niektorých prípadoch na pandémiu pripravené lepšie, ako okolité štáty, ale aj napríklad sledované Taliansko. Zobraziť galériu (4)
Slovensko je v niektorých prípadoch na pandémiu pripravené lepšie, ako okolité štáty, ale aj napríklad sledované Taliansko. (Zdroj: TASR - František Iván, Facebook/Robert Mistrík)

BRATISLAVA - Už len málokto pochybuje, že čelíme jednej z najväčších hrozieb pre naše zdravie, ktorou je samozrejme nový koronavírus a ochorenie Covid-19. Domácnosti zostávajú v karanténach, uzatvárajú sa hranice. Traumatizujúca je predovšetkým situácia v Taliansku, kde kolabuje zdravotnícky systém. Slovensko je však v porovnaní s niektorými krajinami na lepšej pozícii ako ostatní. Ide predovšetkým o výskum nového lieku či počet pľúcnych ventilácií.

Pokiaľ ide o samotné ventilácie, tu možno pozorovať rozdiel aj oproti spomínanému a sledovanému Taliansku. Ak sa totiž rozprávame o týchto prístrojoch, nedá sa hovoriť vyslovene len pesimisticky. Je to hlavne preto, lebo týchto prístrojov máme podľa denníka SME viac, ako Taliani. Pľúcne ventilácie sú nutné predovšetkým pre pacientov, ktorí prechádzajú týmto ochorením ťažšie. Ide o starších pacientov, či pacientov s oslabenou imunitou.

Archívna fotografia, na ktorej vidieť ukážku detskej pľúcnej ventilácie
Zobraziť galériu (4)
Archívna fotografia, na ktorej vidieť ukážku detskej pľúcnej ventilácie  (Zdroj: TASR - František Iván)

Ak totiž títo pacienti následne trpia ťažkými bakteriálnymi infekciami a zápalmi pľúc, je pre nich spomínaná ventilácia nevyhnutnou pomocou v priebehu choroby. Napojenie na ventiláciu prebieha zvyčajne pri prenose pacienta na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). V tomto prípade teda za nich dýcha spomínaný stroj a doslova ich drží pri živote.

Prečo ich máme viac

V prvom rade sa prihliada na to, koľko pacientov má ťažký priebeh choroby a ktorí pacienti túto pomoc vyslovene potrebujú. Na Slovensku máme momentálne 84 prípadov nakazených novým koronavírusom. Avšak podľa minulotýždňových slov premiéra Petra Pellegriniho sú na JIS-ke dvaja pacienti. U nich ani nie je jasné, či pľúcnu ventiláciu aktuálne využívajú.

Školenie na novej pľúcnej ventilácii v roku 2007
Zobraziť galériu (4)
Školenie na novej pľúcnej ventilácii v roku 2007  (Zdroj: TASR - František Iván)

Prístrojov na pľúcnu ventiláciu má Slovensko našťastie dostatok aj preto, lebo ich vyrába domáca firma s názvom Chirana z obce Stará Turá na severozápade Slovenska. Táto firma prístroje navyše exportuje do zahraničia. Podľa Pellegriniho je ich pre Slovákov k dispozícii vyše 1000 a ďalších 100 má vláda v pláne objednať. V prípade súčtu nás a Českej republiky je na tom napríklad Taliansko v počte pľúcnych ventilátorov horšie. Podľa prepočtov na obyvateľa ich majú Taliani trikrát menej ako Česi. Expedície zahraničným odoberateľom boli v tomto prípade už dokonca pozastavené. Vláda totiž pokladá za absolútnu prioritu Slovensko a slovenské nemocnice.

Nádej na novú vakcínu

Ďalšou dobrou správou je aj fakt, že jedna zo slovenských firiem, ktorá kedysi patrila kandidátovi na prezidenta a vedcovi Robertovi Mistríkovi, s názvom HighChem, sa podieľa na vývoji nového lieku, tzv. remdesiviru. Firma patrí nadnárodnému koncernu Thermo Fisher Scientific a HighChem vyvinula systém na analýzu metabolitov liečiv.


KORONAVÍRUS Vedec Mistrík hovorí o možnom prelome: Nádejná liečba a Slovensko stojí pri vývoji!


"Niektoré liečivá neúčinkujú priamo, ale sa v tele metabolizujú, teda prechádzajú pôsobením enzýmov chemickou premenou a vznikajú nové látky, ktoré potom liečia," tvrdí Robert Mistrík.

KORONAVÍRUS Dobré správy zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Robert Mistrík)

Rýchlejšie testy z Česka

Ďalšia dobrá správa síce nepochádza priamo od nás, ale od našich českých susedov. Ide o lekárku Soňu Pekovú z obce Pchery. Ide o jej nový typ testu na koronavírus z laboratórií Tilia. Podľa SME je jej test rýchlejší oproti tým súčasným a rovnaký výsledok je známy do piatich až šiestich hodín. Lekárka ale ponúka návod na test viacerým, aj slovenským záujemcom.

Toto laboratórium ale priamo v týchto dňoch nemôže testovať ľudí na koronavírus. Situácia sa totiž zmenila po tom, ako Pekovú český minister zdravotníctva Adam Vojtěch obvinil z neodborného odobratia vzorky pacientovi, ktorý mal potvrdený koronavírus, a preto je teraz v karanténe. Minister sa už mal Pekovej ospravedlniť a jej laboratórium napriek zákazu testovania vyvinulo tento rýchlejší test. Laboratórium tak len teraz čaká na opätovné povolenie.

Viac o téme: TestyČeská republikaKoronavírusRobert MistríkPľúcna ventiláciaHighChemSoňa Peková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu