Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

KORONAVÍRUS Roman sa nakazil v Gruzínsku: Nahliadli sme do jeho denníka, horúčky, bolesti, 10 kíl dole!

Roman K. Zobraziť galériu (3)
Roman K. (Zdroj: FB/Roman Kozelka)

PRAHA – Koronavírusová infekcia skolila aj horského vodcu Romana Kozelku, ktorý sa nakazil v Gruzínsku. Čech sa na sociálnej sieti rozhodol viesť si denník, aby ľuďom priblížil, ako u neho zákerná choroba prebieha.

O tom, že ochorel na COVID-19, sa po prvý raz na svojom Facebooku zmienil 15. marca. „Mám pozitívny výsledok na koronavírus. Som v domácej karanténe v Slaným. Podľa epidemiológa som bol infekčný od 6. alebo 7. marca, v tom čase som sa nachádzal v Gruzínsku, v ktorom som bol od 3. marca. Nikto z môjho okolia, ani kamaráti a rodina, so mnou neprišiel do styku. Do Česka som priletel 10. marca večer. V lietadle mi ku koncu letu nebolo dobre,“ opísal svoje pocity Roman, ktorý preto kontaktoval letiskovú infolinku i letiskovú záchrannú službu. „Mal som už 39 teplotu, odmietli ma vyšetriť, ani ma nikto neprehliadol, len prostredníctvom interkomu mi lekár povedal, nech idem domov,“ dodal.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Dobré správy zo Slovenska a Česka: Viac pľúcnych ventilácií, rýchlejší test a vývoj lieku

Kozelka však nechcel nikoho ohroziť. „Povedal som si, že z letiska neodídem, pokiaľ ma niekto niekde nevyšetrí.“ Muž nakoniec kontaktoval pražskú nemocnicu Na Bulovce, kam sa odviezol autom. „Na Bulovce ma nechali sedieť asi jeden a pol hodiny, s horúčkami, na chodbe, na stoličke. Vôbec nikto si ma nevšímal. Potom mi sestra oznámila, nech si idem ľahnúť na izbu. Po konzultácii s lekárkou mi dala novalgin na horúčku. Tam ma nechali ešte tak hodinu a pol čakať, potom prišla doktorka,“ opisuje Čech. Toho ani po následnom vyšetrení, ktoré prebehlo po konzultácii s epidemiologičkou, netestovali na koronavírus. „Poslali ma domov do karantény s vysvetlením, že ak mi bude horšie, mám sa ozvať. Trval som na odbere a pýtal som sa, aké príznaky by som mal mať, aby ma vyšetrili. Na to mi neodpovedali.“    

Roman K.
Zobraziť galériu (3)
Roman K.  (Zdroj: FB/Roman Kozelka)

Roman ešte 15. marca na svojom Facebooku opísal, aké príznaky pociťoval v Gruzínsku. Prvé dni ho najmä večer sužovala teplota do 38,5 a zimnica. Keď však užil paralen a ibalgin, ráno sa cítil lepšie. „Od stredy som v domácej karanténe, celú dobu mám veľké točenie hlavy, veľa spím, v podstate skoro stále, ráno je stav lepší, popoludní horší, som slabý ako mucha. Dnes som bez teploty, trpím nechutenstvom, ale náladu mám dobrú, snažím sa trocha jesť a viac piť. Unaví ma v podstate všetko, až toto dopíšem, idem spať,“ zveril sa a dodal, že dosiaľ nemal kašeľ, pričom sa trocha zadýchava, pociťuje mierne bolesti v hrdle, niekedy ho bolia i uši, zvykne mu však aj hučať v hlave.   

„Už druhý deň sa cítim dobre, ba výborne. Nemám nijaké predchádzajúce príznaky (teplotu ani vysokú, ani nízku). Nekašlem, nikdy som počas choroby nekašľal. Mám chuť do jedla a dnes ráno sa mi prestala točiť hlava. Vyzerá to, že som nad koronavírusom zvíťazil, alebo postupne víťazím,“ napísal 18. marca. V tom čase to bolo presne 11 dní, odkedy sa mu prejavili prvé symptómy ochorenia.   

V onen deň sa však k večeru situácia, žiaľ, zmenila. „Teplotu síce nemám, nekašlem, dýchacie ťažkosti tiež nemám, ale od rána som vyliezol z postele až teraz. Dva dni to vyzeralo nádejne, ráno po prebudení tiež, ale bolí ma hlava a ucho, akoby to bol nábeh na zápal stredného ucha. Už zasa nemám chuť do jedla. Vážim 91 kíl, čo je zhruba o 10 kíl menej,“ skonštatoval Roman.

Čech sa zotavuje dobre. Podľa jeho slov nemal 19. ani 20. marca nijaké symptómy. „Bez teplôt, bez dýchacích ťažkostí, chuť k jedlu je, točenie hlavy úplne prestalo, nálada je dobrá. Verím, že je to na dobrej ceste. Jedine, a to beriem ako vedľajší produkt, je, že ma bolí ľavé ucho a trochu mi hučí v hlave, ale to je drobnosť. Podľa epidemiologičky mám vydržať do utorka, a potom ju mám kontaktovať kvôli pretestovaniu,“ uviedol v piatok Kozelka.  

Viac o téme: PríznakyCOVID-19Priebeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu