Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otrasný nález v mliečnych výrobkoch, ktoré nám končia v žalúdkoch: Inšpektori zverejnili výsledky z kontrol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Výsledky z úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu a čerstvých plodín sú známe. Žiaľ, ani tentokrát nie je dôvod na radosť. Vo viacerých mliečnych výrobkoch bolo odhalené nadlimitné množstvo koagulázopozitívnych stafylokokyov, v syre dokonca baktéria Listerria monocytogenes.

Potravinoví inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR V období od 1.8. do 31.8. vykonali 3 851 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. „Z uvedeného počtu bolo 273 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 900 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 482 právnych subjektov a 2 256 prevádzok,“ spresnila štátna správa s tým, že najviac kontrol prebehlo v malých predajniach 1 092 (28,4 %), potom v stredných predajniach 1 020 (26,5 %). Posvietili si aj na výrobcov a baliarne 665 kontrol (17,3 %).

Pečivo.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Sankcie uložené za zistené nedostatky

Uložených bolo 98 blokových pokút v celkovej výške 4 658 eur. Ďalšie odhalené nedostatky sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií. V správnom konaní boli uložené 2 opatrenia.

V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 61 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 71 850 eur. „Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 177,9 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 12 000 eur,“ informovala ŠVPS SR.

Mäso.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images,)

Odber vzoriek a laboratórne analýzy

Počas augustových úradných kontrol bolo odobratých 995 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku dnešnému dňu ukončené analýzy u 675 vzoriek. „Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 14 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,1 %,“ doplnila štátna správa.

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

BIO Prírodný olivový olej EXTRA BIO 500 ml mal nesprávne uvedený názov olivového oleja.

Ovčia bryndza obsahovala koagulazopozitívne stafylokoky nad stanovený limit.

Kozí ochutený syr z pasterizovaného mlieka mal taktiež v zložení nadlimitné množstvo koagulázopozitívnych stafylokokyov.

Kuracie stehná mrazené nevyhoveli kvôli celkovému obsahu vody. Nameraná hodnota bola 4,18, pričom limit je 4,05.


Čítajte aj: Pravda, ktorú nechcete poznať, ak kupujete šunku, mäso, syry či alkohol: Inšpektori prehovorili


Bravčová masť obsahovala peroxidy nad stanovený limit.

Mak modrý nevyhovel kvôli prítomnosti škodcov.

Zmes orechov a sušeného ovocia 200 g mala nečistý pach. Zapáchala po výrazne po zoxidovanom tuku. Navyše, vlašské orechy mali na lome žltohnedú farbu.

Sudovaný ovčí syr mal v obsahu prítomnú baktériu Listerria monocytogenes.

Kvetový med mal sacharózu nad stanovený limit.

Inšpektori kontrolovali aj ovocie a zeleninu

V mesiaci august 2019 vykonali inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny 172 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. V maloobchodných jednotkách sa udialo 142 kontrol, u prvovýrobcov bolo vykonaných 9 kontrol, vo veľkoobchodných skladoch prebehlo 21 kontrol. Inšpektori celkovo prekontrolovali 127 295,02 kg tovaru, z čoho 744,12 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme, pričom v maloobchodných jednotkách bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 708,67 kg.

Potraviny.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri kontrolách u prvovýrobcov neboli zistený nevyhovujúci tovar. Vo veľkoobchodných skladoch bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 35,45 kg. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 56,7 %, v znaku obchodná kvalita 20,9 % a v znaku označenie 22,4 %,“ zhrnula ŠVPS SR. Medzi najnevyhovujúcejšie plodiny podľa nej v auguste patrili broskyne, nektárinky, jablká, rajčiakypaprika.

Právoplatným rozhodnutím bolo ukončené 1 správne konanie. „Pokuta bola uložená vo výške 350 eur,“ uviedla štátna správa s tým, že padla v Bratislave.

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu