Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Trnka o Hedvige: Polícia a prokuratúra pochybili

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes pripustil, že policajti a prokuratúra urobili chyby pri vyšetrovaní údajného útoku na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Pri vyšetrovaní sa totiž podľa neho nevykonali všetky potrebné dôkazy. Trnka ešte koncom augusta oznámil, že Generálna prokuratúra preskúma postup orgánov pri vyšetrovaní.

"Pochybila polícia aj prokurátor, ale napravíme to," povedal Trnka pre rádio Viva. ČTK neskôr spresnil, že oba orgány sú povinné vykonať zo zákona všetky dôkazy, ktoré svedčia v prospech aj v neprospech v danej veci. "Keď tie dôkazy všetky vykonané neboli, tak ich jednoducho musíme vykonať v tom konaní, ktoré beží," dodal.

Generálny prokurátor naznačil, že sa nevykonali všetky dôkazy napríklad pri vypočúvaní lekára a znaleckom posudku. "To sú veci, ktoré sú naozaj z môjho pohľadu pochybenia," poznamenal Trnka. "Sme povinní vykonať všetko pre to, aby sme jej vinu preukázali, alebo potvrdili jej obhajobu," dodal.

Hovorkyňa GP Jana Tökölyová informovala agentúru SITA o zriadení vyšetrovacieho tímu pre kauzu Hedviga Malinová.. Podľa jej slov boli vo vyšetrovacom spise "nejaké pochybenia, ktoré spočívali v tom, že niektoré dôkazy, ktoré boli zadokumentované v rámci výpovede poškodenej, neboli následne verifikované, čo je potrebné vykonať v rámci trestného stíhania pre krivú výpoveď." Podľa Tökölyovej je prokuratúra povinná zabezpečiť všetky dôkazy, ktoré svedčia aj v jej prospech, ale aj v neprospech

Prípad Malinovej vzbudzuje pozornosť aj po roku od údajného napadnutia. Okrem toho, že pred časom zostril vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, mal podľa premiéra Roberta Fica vyústiť do pádu jeho vlády. Predseda vlády čelil po nástupe k moci kritike za vytvorenie koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS), ktorej vyčítali protimaďarské postoje.

Malinová stále trvá na tom, že ju vlani v auguste v Nitre prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Polícia však vyšetrovanie ukončila so záverom, že si napadnutie vymyslela. Neskôr ju obvinila z krivej prísahy a výpovede. Hrozí jej za to päťročné väzenie.

Rozruch vyvolali v júli vyjadrenia policajného prezidenta Jána Packu, ktorý pripustil, že Malinová bola zbitá, aj keď nie tak, ako to sama opísala. Polícia však vtedy odmietla úvahy o tom, že by pri vyšetrovaní prípadu pochybila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu