Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na Facebooku sa šíril ďalší hoax: Do Prahy pricestovali stovky migrantov a médiá o tom mlčia

Praha? Nie, Brigton. Zobraziť galériu (3)
Praha? Nie, Brigton. (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Migrácia je stále obľúbenou témou internetových hoaxov. Pred pár dňami sa objavil ďalší z nich, ktorý tvrdil, že uprostred Prahy na Masarykovej stanici sa nachádza 1500 utečencov z Nemecka a všetci o tom mlčia. Napriek ľahkému overeniu si takejto informácie, sa nechali na podvod nachytať tisíce Slovákov aj Čechov.

Internetom sa šíri falošná správa: Na Slovensko prišlo 11-tisíc migrantov, reakcia polície

Hoax s českým textom "Masaryčka v Prahe dnes poobede, 1500 migrantov z Nemecka... A média mlčia, zdieľajte, než to zmažú" zverejnil v skupine "Cítim sa podvedený Václavom Havlom" istý Josef Vyskočil.

Na Facebooku sa šíril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Maťo K.)

Správa sa okamžite začal šíriť Facebookom a stačilo pár hodín, aby mala tisíce zdieľaní, kým sociálna sieť vyhodnotila, že ide o hoax a príspevok zmazala. Neskôr zmizol aj profil Josefa Vyskočila.

Dezinformácii sa však zatiaľ určite podarilo podnietiť vášne v súvislosti s migráciou v čase, kedy sa jej riešením na summite zaoberali lídri Európskej únie a táto téma vyvolala zásadný spor aj medzi koaličnými stranami v Nemecku.

Inkriminovaný príspevok bol zmazaný.
Zobraziť galériu (3)
Inkriminovaný príspevok bol zmazaný.  (Zdroj: FB/Cítim se podveden Václavem Havlem)

Dopátrať sa k pravde pritom nebolo nijako náročné. Stačilo si porovnať zábery z Masarykovej stanice v Prahe s uverejnením videom a bolo jasné, že odtiaľ záznam nepochádza. Navyše je možné rozpoznať aj anglické nápisy. Išlo jednoducho iba o stanicu v Brightone plnej cestujúcich.

Viac o téme: PodvodHoaxMigrantiPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu