Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lídri únie dospeli k významnej dohode o migrácii! Celonočné rokovanie, prelomové novinky

Lídri EÚ sa dohodli na prvom riešení migrantov v únii. Zobraziť galériu (3)
Lídri EÚ sa dohodli na prvom riešení migrantov v únii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Lídri EÚ dosiahli v piatok na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu Európskej rady (ER) Donalda Tuska zverejnené na Twitteri.

Na základe návrhu dohody, ku ktorému lídri EÚ po celonočnom rokovaní dospeli, umožnia jednotlivé členské štáty Únie na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil podľa spravodajskej televízie Sky News dohodu za "dobrú správu".

Na základe dohody sa majú posilniť vonkajšie hranice bloku a zvýši sa solidarita medzi členskými štátmi, aby odľahčili krajiny najviac zasiahnuté migráciou, ako sú Grécko či Taliansko. Plán tiež navrhuje zriadenie stredísk pre migrantov v Severnej Afrike, ktoré budú posudzovať ich nárok na azyl. 

V podobnom duchu komentovala dosiahnutie dohody aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá však zároveň pripomenula, že medzi členskými štátmi EÚ stále vládnu v otázke migrácie veľké názorové rozdiely. „Po intenzívnej diskusii na nanajvýš náročnú tému, ktorou je pre EÚ migrácia, je dobrým signálom, že sme sa zhodli na spoločnom znení (dohody)," povedala po 12 hodín trvajúcich rokovaniach Merkelová. 

Conte prijal dohodu o migrácii: S výsledkom sme spokojní

Taliansky premiér Giuseppe Conte dohodu o migrácii privítal. Zároveň dodal, že Rím rozhodne o prípadných centrách pre prijímanie migrantov na území Talianska neskôr, informuje agentúra Reuters.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

„Sme spokojní," povedal Conte novinárom po skončení deväťhodinových rokovaní v Bruseli. „Bolo to dlhé vyjednávanie, ale oddnes Taliansko už nie je osamotené," dodal. Taliansky premiér spomenul body dohody vrátane možnosti zriadenia centier pre migrantov v krajinách EÚ, zameraných na rozhodovanie o žiadostiach o azyl.

Zároveň však vyhlásil, že sa Taliansko doposiaľ nerozhodlo, či bude mať takéto zariadenia na svojom území. „Je to rozhodnutie, ku ktorému dospejeme vo vláde spoločne. Doposiaľ sme neboli vyzvaní, aby sme tak urobili," povedal Conte novinárom po svojom prvom summite EÚ.

Dohodli sa tiež na predĺžení sankcií voči Rusku

Lídri krajín EÚ sa v piatok na summite v Bruseli dohodli na predĺžení ekonomických sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s anexiou Krymu a podporou separatistov na východe Ukrajiny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa EÚ. Rozhodnutie o predĺžení sankcií o ďalších šesť mesiacov, teda do konca januára budúceho roka, by malo byť oficiálne potvrdené v najbližších dňoch. Opatrenia postihujú ruský bankový, finančný a energetický sektor. 

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Podľa Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) sa lídri EÚ dohodli na predĺžení sankcií voči Rusku počas nočných rokovaní. V nadchádzajúcich týždňoch tento krok oficiálne schvália veľvyslanci členských krajín EÚ. 

Na predĺženie sankcií vyzvali účastníkov summitu francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Svojich kolegov predtým informovali o stave implementácie minskej mierovej dohody, ktorá by mala ukončiť konflikt na východe Ukrajiny. Ani jedna zo strán však jej ustanovenia zatiaľ plne neimplementovala. Európska únia zaviedla sankcie voči Rusku v lete 2014 a odvtedy ich opakovane o šesť mesiacov predlžuje. Platnosť tých súčasných mala vypršať 31. júla. Sankcie by boli zrušené, ak by EÚ dospela k záveru, že Rusko dodržiava minskú mierovú dohodu z roku 2015.

 

Viac o téme: DohodaSummitMigrantiAngela Merkel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu