Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bielorusko uskutočňuje rýchlu inšpekciu nosičov jadrových zbraní na príkaz Lukašenka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Bielorusko v utorok oznámilo, že na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka začalo s nečakanou inšpekciou svojich nosičov nestrategických jadrových zbraní. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil jadrové cvičenia na svojom území, čo vyvolalo obavy z použitia týchto zbraní na Ukrajine. Nestrategické jadrové zbrane, známe aj ako taktické, sú určené na použitie na bojisku prostredníctvom raketových striel. Sú menej ničivé ako strategické jadrové zbrane používané na vyhladenie celých miest a doteraz ešte nikdy neboli použité v boji.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

"V súlade s príkazom bieloruského prezidenta sa uskutočňuje náhla kontrola nosičov nestrategických jadrových zbraní," uviedlo bieloruské ministerstvo obrany. Inšpekcia preverí "plánovanie, prípravu a použitie úderov s taktickými jadrovými hlavicami" a zapojí sa do nej letka lietadiel Su-25, dodalo ministerstvo. Bielorusko nemá vlastné jadrové zbrane, ale minulý rok súhlasilo s umiestnením ruských taktických hlavíc na svojom území.

Putin po začiatku konfliktu na Ukrajine zintenzívnil svoju jadrovú rétoriku a vo februárovom prejave k národu varoval, že existuje "reálne" riziko jadrovej vojny. Rusko vlani upustilo od ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) a odstúpilo od kľúčovej dohody o znížení počtu zbraní so Spojenými štátmi.

Viac o téme: InšpekciaJadrové zbraneBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu