Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reportáž BBC odhalila otrasnú pravdu o slovenskej firme: Otrocká práca a väzenie za almužnu

Rumuna Emiliana zamestnáva slovenská firma. Zobraziť galériu (3)
Rumuna Emiliana zamestnáva slovenská firma. (Zdroj: reprofoto BBC)

LONDÝN - Rumun Emilian tvrdí, že sa v kabíne svojho kamióna cíti ako väzeň. Pracuje ako vodič nákladného vozidla pre jednu slovenskú firmu a rozváža tovar po krajinách západnej Európy. Kvôli podpriemernému zárobku si na cestách nemôže dovoliť pracovať v dôstojných podmienkach.

Reportáž BBC zobrazuje ťažký životný údel kamionistov z krajín východnej Európy. V nákladnom vozidle strávia každoročne dlhé mesiace a ich plat je žalostne nízky. V krajinách, v ktorých pracujú, si reálne nemôžu dovoliť žiť.

Český kamionista neveril vlastným očiam: Vo Francúzsku dostal pokutu za to, že málo zarába!

Jedným z tých, ktorí sú nútení pracovať v nepohodlných podmienkach, je aj Emilian. Toho zamestnáva slovenská dcérska firma rozvážajúca produkty do západných krajín Európy pre známu nábytkársku spoločnosť. Rumun z reportáže musí v kamióne spať, jesť aj sa umývať. Jeho priemerný mesačný plat je 477 eur.

Reportáž BBC odhalila otrasnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto BBC)

Hoci by mal podľa pravidiel Európskej únie vodič dostávať odmenu aspoň vo výške minimálnej mzdy krajiny, do ktorej bol vyslaný, prepravcovia hľadajú medzery v zákone. Hoci by si mal dopriať 45 hodín odpočinku týždenne mimo kabíny nákladného vozidla, nemôže si to dovoliť. Náklady by boli príliš vysoké.

Ťažký zápas o prežitie

„Cítim sa ako väzeň, vták v klietke,“ priznal. Svoje pracovné podmienky hodnotí ako nebezpečné – nevylučuje, že môže takýto životný štýl zvyšovať riziko nehody na cestách. Podľa zamestnávateľa sa môže Emilian kedykoľvek vrátiť domov a urobiť si prestávku, keď uzná za vhodné.

Podľa BBC nie je Emilian sám, ktorý pracuje v zlých podmienkach. Na cestách je veľa kamionistov z východnej Európy, ktorí dostávajú v porovnaní so západnými európskymi platmi príliš nízku mzdu. Vodiči z Moldavska sa napríklad posťažovali, že dostávajú mesačne len 150 eur. V Británii sa pohybuje množstvo vodičov nákladných automobilov zo strednej a východnej Európy, ktorí prevážajú tovar pre stovky spoločností za rovnako nevyhovujúcich podmienok. Niektorí z nich sa vraj takto snažia uživiť rodinu.

Reportáž BBC odhalila otrasnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto BBC)

Viac o téme: Kamionista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu