Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český kamionista neveril vlastným očiam: Vo Francúzsku dostal pokutu za to, že málo zarába!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Úplná absurdita. Zaplatiť niekomu pokutu za to, že máte primálo čísel na výplatnej páske. Presne to sa však stalo jednému českém kamionistovi. Ten bol poriadne prekvapený, keď ho vo Francúzsku zastavila policajná hliadka a žiadala ho o zdokladovanie jeho mzdy.

Francúzi totiž vyžadujú, aby každý zamestnanec, hoc aj zahraničný, ktorý pracuje na ich území, dostával za prácu minimálnu hodinovú mzdu (čo je momentálne 9,6 eura). Kamionista doklady predložiť nevedel, tak mu policajti naparili pokutu 135 eur. Jeho firma našťastie ohlásila, že tú pokutu zaplatí. 

Ako píše server idnes.cz, tento kuriózny právny stav trvá od júna tohto roku. Podobné problémy sa pritom môžu týkať aj viacerých našich dopravcov. Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) sa preto spolu s českým europoslancom Luďkom Niedermayerom (TOP 09) rozhodli podať spoločný podnet na Európsku komisiu. Štefanec ako člen Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a Niedermayer, člen Výboru EP pre hospodárske a menové veci eurokomisiu upozornili, že takéto praktiky sú porušením princípov jednotného trhu a ohrozením pre autodopravcov zo strednej Európy. 

"Typický slovenský autodopravca je malá firma, ktorá operuje s menej ako piatimi nákladnými autami. Nútiť ju vyplácať šoférom francúzsku minimálnu mzdu a zaťažiť ju enormnou byrokraciou, ktorá je s tým spojená je pre ňu likvidačné," zdôraznil Štefanec pre TASR. Pripomenul, že takéto opatrenie nepovedie k zvyšovaniu platov zamestnancov, ale k ich prepúšťaniu, pretože stredoeurópsky trh ovládnu veľké nadnárodné spoločnosti s vlastnými autami a vodičmi.

"Som v kontakte so zástupcami slovenských autodopravcov, ako aj s kolegami z Českej republiky a ďalších krajín. Spoločne vyvinieme tlak na Európsku komisiu, aby platnosť francúzskeho zákona, ktorý je v rozpore s európskou legislatívou, pozastavila," odkázal europoslanec.

Štefanec v tejto súvislosti dodal, že takmer identickú právnu úpravu v Nemecku sa v roku 2015 už podarilo europoslancom zastaviť. Exekutíva EÚ vtedy skonštatovala, že vynucovanie vyplácania minimálnej mzdy na území iného členského štátu vytvára neprimerané bariéry na vnútornom trhu Európskej únie.

Viac o téme: FrancúzskoKamión
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu