Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kotlebovci chceli vtrhnúť na predstavenie odsudzujúce hrozivý čin fašistov: Podpálenie Natálky

Divadelná inscenácia Zobraziť galériu (5)
Divadelná inscenácia (Zdroj: BSK)

BRATISLAVA/VÍTKOV – Na jar 2009 Natálka z českého Vítkova nikdy nezabudne. Len dvojročné dievčatko vtedy takmer zomrelo po tom, ako sa stalo terčom útoku štyroch mladých extrémistov. Jej príbeh rezonuje aj po rokoch prostredníctvom divadla o Natálke, ktoré je určené žiakom slovenských stredných škôl. Záujem o vzhliadnutie podujatia prejavili aj členovia Kotlebovej ĽSNS, ktorých však na inscenáciu odmietli vpustiť.

Divadelná inscenácia Natálka v réžii Matúša Bachynca na Slovensku opäť rozvírila debatu o prejavoch extrémizmu. Predstavenie reflektuje skutočný osud dnes už deväťročného rómskeho dievčatka, ktoré v roku 2009 utrpelo rozsiahle popáleniny po útoku štyroch mladíkov sympatizujúcich s extrémizmom.  Do domu, v ktorom počas nočného útoku spala aj Natálka, hodili Molotovov koktail.  Prvýkrát projekt Natálka – projekt proti extrémizmu predstavil Bratislavský samosprávny kraj spolu so spoluorganizátormi Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory v decembri 2016.

Slovenský psychiater o svete zamorenom zúfalstvom: Ide o generačný problém

Tvorcovia predstavenia o extrémizme Natálka sa opäť stretli v školskej triede a to na bratislavskom gymnáziu na Pankúchovej ulici, aby slovenských žiakov oboznámili so skutočným príbehom popáleného dievčatka. Cieľom projektu bolo nielen si predstavenie pozrieť, zamyslieť sa nad podstatou, ale najmä otvorene diskutovať.

Divadlo sa kotlebovcom nepáči

Predstavenie si chcel pozrieť aj neúspešný kandidát na ombudsmana za kotlebovcov Anton Čulen a poslankyňa ĽSNS Natália Grausová, ktorým ale strážnici stojaci pred budovou školy a triedou nechceli povoliť vstup na predstavenie. Dôvodom bolo trestné oznámenie Anton Čulena z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktorému sa nepáčilo, že postava s maskou na tvári v hre píše kontroverzné nápisy (napríklad „do plynu“) a súčasne kreslí hákový kríž. Čulen vyjadril podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu a predstavenie by nemalo byť zakázané, informoval Denník N.

Kotlebovci chceli vtrhnúť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BSK)

„Hra je o popálenom rómskom dievčati a o obrovskom strachu jej matky a o mysli extrémistov ako takých. My sme trvali na tom, že tí, ktorí sa chcú k tomu vyjadrovať, tak nech si samotnú hru pozrú. Ale nech si ju pozrú vtedy ako ostatní dospelí a nie keď si ju pozerajú deti na škole. Keď sme sa rozprávali s tvorcami, protagonistami hry, s pani riaditeľkou, tak argument bol, že je to detské predstavenie. Práve po predstavení pre dospelých, ktoré bude úplne rovnaké, ale bude tam diskusia medzi dospelými, potom by sme sa dohodli, čo urobiť ďalej, tak, aby všetci tí, ktorí majú o tom pochybnosti mohli si predstavenie pozrieť a diskutovať,“ vyjadril sa predseda BSK Pavol Frešo.

Kotlebovci chceli vtrhnúť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BSK)

Napriek snahám o zastavenie tohto predstavenia pokračuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory v jeho uvádzaní ďalej. Dnešné predstavenie na bratislavskom gymnáziu na Pankúchovej ulici potvrdilo, že miniinscenácia má zmysel, je o ňu záujem a že je potrebné diskutovať. Žiaci po predstavení aktívne debatovali s tvorcami nielen o Natálke, extrémizme, mediálnej manipulácii, nenávisti, šikane, ale aj o snahe zakázať toto predstavenie.

Kotlebovci chceli vtrhnúť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BSK)

Projekt Natálka si budú môcť pozrieť aj žiaci na iných stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Najbližšie dve predstavenia sú naplánované na 6. marca na SPŠ Strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave a na 13. marca na SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave.

Kotlebovci chceli vtrhnúť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BSK)

 

Viac o téme: DivadloExtrémizmusPopálená NatálkaVítkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu