Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľskú divadelnú inscenáciu vyšetrujú: Uráža náboženské cítenie a nabáda na vraždu

Poľská prokuratúra vyšetruje novú inscenáciu divadla Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera s názvom Kliatba.
Poľská prokuratúra vyšetruje novú inscenáciu divadla Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera s názvom Kliatba. (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľská prokuratúra vyšetruje novú inscenáciu divadla Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera (Všeobecné divadlo Zygmunta Hübnera) vo Varšave, ktorá obsahuje scény odkazujúce na vraždu jedného z najvplyvnejších politikov v krajine. Súčasťou spornej inscenácie sú tiež scény so sexuálnou tematikou, kde sú ako rekvizity použité kríže a fotografia zosnulého pápeža Jána Pavla II.

Prokuratúra dnes informovala, že začala vyšetrovanie, na základe ktorého určí, či inscenácia Klatwa (Kliatba) podľa literárneho diela Stanislawa Wyspiaňskeho uráža náboženské cítenie a je prostriedkom nabádajúcim na vraždu. Ide o trestné činy, za ktoré hrozia dva alebo tri roky odňatia slobody.

Hra mala v uvedenom varšavskom divadle premiéru v sobotu. Režíroval ju medzinárodne uznávaný chorvátsky režisér s bosnianskymi koreňmi Oliver Frljič, ktorého doma prezývajú tiež "divadelným teroristom". Politikom spomínaným v spornej inscenácii je šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski.

Poľská konferencia biskupov označila inscenáciu za bohorúhačstvo. Tvrdí tiež, že scény obsahujúce kríž a Jána Pavla II. sú pre obyvateľov prevažne katolíckeho Poľska "extrémne bolestivými".

Viac o téme: Divadelné predstaveniePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu