Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenka sa vybrala na dobrodružnú cestu: Skúsenosť s cestovkou ju na smrť vydesila

Blogerka a cestovateľka Zuzka. Zobraziť galériu (6)
Blogerka a cestovateľka Zuzka.

BRATISLAVA – Cestovateľka Zuzana má na minuloročný návrat z Kambodže do Bangkoku rozporuplné spomienky. Vďaka službám pochybnej cestovky mohla prísť ona a jej priateľ o život. Odteraz bude veriť len osvedčeným firmám a dopravcom.

Do Bangkoku Zuzka priletela pred Vianocami minulého roka. Len čo si s priateľom trocha oddýchli po dlhej ceste, narazila na lacné letenky do Kambodže, kam mali namierené. Naplánovali si dva týždne spoznávania krajiny s batohom na pleciach. Spočiatku šlo všetko podľa plánu, no situácia sa skomplikovala, keď sa chystali na návrat z Angkor Wat.

Bizarný úder pre slovenských cestovateľov: Pripravení na najhoršie, ale toto nemohli čakať!

V hoteli si cestovatelia deň vopred zarezervovali odchod do Thajska z cestovkou zo Siem Reap. Odísť mali o šiestej ráno a v Bangkoku mali byť okolo obeda. Tam chceli stráviť ešte jeden deň a potúlať sa thajskými uličkami. Ukázalo sa však, že cestovateľ musí byť pripravený na všetko.

Raj pre kanibalov: 7 miest sveta, kde vás stále môžu zjesť

Slovenka sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ZČ)

Ranný odvoz na stanicu hodinu meškal. „Presnosť im nič nehovorí,“ spomína Zuzana. Zamestnanec cestovky Slovákom skontroloval lístky a potom ich posadil do auta k šoférovi, ktorý nevedel po anglicky ani jediné slovko. Dúfali však, že ich zavezie na stanicu, odkiaľ sa minivanom dostanú ďalej.

„Po hodine cesty sme začali tušiť, že niečo nie je v poriadku. Šofér mlčal, hoci sme sa s ním snažili rukami a nohami dohovoriť. Po niekoľkých hodinách sme dorazili k thajským hraniciam. Šofér vystúpil z auta, vybral nám z neho veci a my sme museli vystúpiť tiež,“ opisuje chvíle neistoty Slovenka. Cestovateľom sa, našťastie, podarilo spojiť s cestovkou, ktorá im oznámila, že hranicu musia prekročiť sami a za ňou ich už čaká minivan.

Slovenka sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ZČ)

Nasledovali nepríjemné úradné vybavovačky. Slováci museli vyčkať rad na pečiatku, že opúšťajú Kambodžu a potom ďalší, aby im potvrdili, že vstupujú do Thajska. Thajský zamestnanec cestovky im vysvetlil, že ešte čakajú na ostatných, až potom môžu ísť k minivanu. Po dvoch hodinách ich spolu s maďarskými turistami odviezli v dodávke do akejsi centrály, kde sa mohli najesť a napiť v reštaurácii. Znova však museli nekonečne dlho čakať na to, kým ich znova zavolal zamestnanec cestovky a posadil do 7-miestneho minivanu smerujúceho konečne do Bangkoku.

Po hodinách jazdy a niekoľkých zastávkach na pumpe sa Slováci ocitli v Bangkoku, keď sa odrazu Japonec, ktorý s nimi cestoval v aute, vyrútil na šoféra. Skočil na neho s pohľadom plným strachu a za každú cenu sa chcel dostať z auta. Stále opakoval, že máme tiež okamžite vystúpiť, pretože nás niekto prenasleduje a chce nás zabiť,“ ilustruje cestovateľka. Na jej veľké prekvapenie bol šofér ako z kameňa. Nevedel po anglicky, ale nevadilo mu ani to, keď mu dal Japonec ruky okolo krku. Zmätený Japonec otvoril okienko auta a vyskočil von na rušnú osemprúdovú cestu. Jeho jediným šťastím bolo, že práve naskočila červená.

Slovenka sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ZČ)

„Po incidente zobral šofér do ruky telefón a chcel niekomu volať rovnako, ako pred incidentom. Môj priateľ ale sedel vpredu a v telefonáte mu zabránil,“ spomína ďalej Zuzka. Japonec totiž vedel thajsky a vzniknutá situácia rozrušila celú posádku auta. Šoféra prinútili, aby zastavil pri krajnici a oni mohli vystúpiť. Urobil to bez toho, aby museli použiť násilie.

Spolu s ďalšími dvomi pármi sa Slováci ocitli mimo centra. S chladnou hlavou riešili, čo ďalej. Japoncovo správanie však všetkým nahnalo strach. Zhodli sa, že sa musia dostať do bezpečnejšej turistickej časti mesta, čo sa im aj poradilo. Potom sa ich cesty rozišli.

Slovenka sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ZČ)

„Dodnes neviem, či bola hrozba smrti reálna, no s odstupom času si uvedomuje, čo nás táto skúsenosť naučila. Niečo podobné sa nám mohlo stať hocikde inde. Keby sme sa na rovnakú cestu vybrali znova, pôjdeme overenou verejnou dopravou. Všetko sme si museli vybaviť sami, a to napriek tomu, že sme zvolili cestovku,“ dodala Zuzka, pre ktorú je cestovanie neoddeliteľnou súčasťou života.

Pohľad na metropolu Thajska.
Zobraziť galériu (6)
Pohľad na metropolu Thajska.

 

Viac o téme: HrozbaCestovateliaBangkokKambodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu