Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bizarný úder pre slovenských cestovateľov: Pripravení na najhoršie, ale toto nemohli čakať!

Ján s manželkou Tinou Zobraziť galériu (7)
Ján s manželkou Tinou (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

NAÍ DILLÍ – Zo dňa na deň ľudia ostali bez hotovosti. Bankomaty prestali fungovať a banky rezignovali tiež. Domáci ani cudzinci nemajú čím zaplatiť. Tak opisuje zúfalú situáciu, ktorá už takmer mesiac trvá v Indii Ján z Bratislavy, ktorý do exotickej krajiny vycestoval s manželkou.

Slovenskí cestovatelia sa dostali do nezávideniahodnej situácie – kvôli neohlásenej menovej reforme v Indii majú finančné ťažkosti miestni aj cudzinci. „Vláda tu zrušila dve najväčšie bankovky v hodnote 500 a 1000 rupií. Bolo to nečakané, zo dňa na deň ľudia ostali bez hotovosti. Už takmer mesiac tu nefungujú bankomaty ani banky,“ vysvetľuje Ján, ktorý sa s manželkou nachádza v meste Agra.

Slováci zažili najdesivejšiu dovolenku ako z nočnej mory: Lúpež, streľba a smrť v divočine

„Stále stretávame ľudí zo zahraničia, ktorí chodia z banky do banky, z automatu do automatu a sú zúfalí. Zahraničnú menu tu neberú a veľa ľudí si ju ani neprinieslo so sebou. Je vtipné stretávať Nemcov, Švajčiarov či Austrálčanov, ktorí nemajú žiadne peniaze,“ hovoria Slováci, ktorí boli päť dní bez rupií, kým im v hlavnej banke nezamenili zahraničnú menu. „V Amritsare ani Dehra Dune neboli peniaze a kým sme došli do Varanasi, mali sme poslednú stovku, čo nám nestačilo ani na cestu tuk-tukom do hotela,“ dodal. Slováci však mali šťastie. Podarilo sa im nájsť funkčný bankomat s limitom na výber v hodnote 2000 rupií, čo je v prepočte asi 29 eur.

Bizarný úder pre slovenských
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Platby kartou tu nefungujú ani na hlavných staniciach či v hoteloch. India je celkovo zameraná na platbu v hotovosti, čo cudzincom značne komplikuje situáciu,“ poznamenal Ján, podľa ktorého zrejme pôjde o dlhodobejší problém, lebo situácia sa v krajine veľmi nemení.

Bizarný úder pre slovenských
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Boj proti korupcii

V rámci boja proti korupcii zrušila India 8. novembra bankovky s najvyššou nominálnou hodnotou 500 a 1000 rupií. Informoval o tom indický premiér Narendra Modi. Tento prekvapivý krok má bojovať aj proti ľuďom, ktorí doma hromadia značné množstvo hotovosti.

Bizarný úder pre slovenských
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

„Niekoľko ľudí kvôli vlastnému prospechu šíri korupciu,“ uviedol Modi v prejave prenášanom miestnej televíziou. Súčasťou menovej reformy je tlač nových bankoviek v hodnote 500 a 2000 rupií. Ľudia, ktorí vlastnia bankovky, si ich môžu uložiť na bankových a poštových sporiacich účtoch do konca tohto roka. Avšak každý, kto sa pokúsi uložiť veľkú sumu peňazí, sa stane terčom indických daňových úradov.

Bizarný úder pre slovenských
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Krok indického premiéra vyvolal v krajine protesty. Milióny nervóznych ľudí sa zúfalo snažia vymeniť staré bankovky, ktoré náhle stratili platnosť. V dlhých radoch pred bankami v Dillí stoja tisíce ľudí a prepukajú tu podľa reportérov hádky aj bitky. Hnev silnie vo chvíli, keď sa ukáže, že v banke či v bankomate došli peniaze. Davy sa pokúšajú zvládnuť príslušníci polovojenských jednotiek.

Nová indická bankovka v hodnote 500 rupií.
Zobraziť galériu (7)
Nová indická bankovka v hodnote 500 rupií.  (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Indickú ekonomiku dlhodobo poškodzuje kultúra takzvaných čiernych peňazí, keď podnikatelia používajú hotovosť, aby sa vyhli plateniu daní. Policajné záťahy v sídlach skorumpovaných politikov či podnikateľov často končia objavením štósov rupií v hodnote miliónov dolárov, ktoré zapĺňajú desiatky škatúľ. Náhla reforma však zaskočila milióny chudobných obyvateľov Indie, z ktorých mnohí nemajú bankové účty a nemusia mať ani peniaze v nižšej nominálnej hodnote.

Nová indická bankovka v hodnote 2000 rupií.
Zobraziť galériu (7)
Nová indická bankovka v hodnote 2000 rupií.  (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

 

Viac o téme: DovolenkaTuristiIndiaMenová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu