Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNA SPRÁVA Škandalózne ceny energií: Fico našiel vinníka, Holjenčíkov útek z vlády!

Fico si s Holjenčíkom podáva ruky na Úrade vlády. Zobraziť galériu (7)
Fico si s Holjenčíkom podáva ruky na Úrade vlády. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Fico rozhodol. Po dnešnom rokovaní vlády je jasné, že ceny energií sa vrátia na úroveň roku 2016. Nové faktúry majú ľudia roztrhať alebo hodiť do koša, vyhlásil Fico. Na rokovanie sa dostavil aj šéf Úradu pre reguláciu, no ešte pred vyhlásením výsledkov rokovania potichu z budovy zdupkal.

Na rokovanie vlády dorazil aj predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Po vlne kritiky za zvýšenie platieb za energie od nového roka otvoril Úrad nové cenové konania. Po rokovaní vlády je už isté, že ceny sa vrátia na úroveň roka 2016. „Ľudia, mestá, obce dostanú nové faktúry,“ vyhlásil po rokovaní vlády Fico a opäť vyzval ľudí, nech neplatia faktúry cien energií, ktoré im tento rok prišli.

Holjenčík na Úrade vlády
Zobraziť galériu (7)
Holjenčík na Úrade vlády  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Pozrite si tlačovku Roberta Fica

Hoďte ich do koša

„Dnes Úrad podpíše cenové rozhodnutia, ktoré v prípade elektrickej energie na území stredného Slovenska, idú na úroveň roku 2016. Ľudia nemajú čo platiť, tieto faktúry sú neplatné, neexistujú, môžu ich hodiť do koša, pokiaľ ide o Stredoslovenskú energetiku,“ povedal Fico.

Premiér upozornil, že pre vládu je neakceptovateľné umelé navyšovanie zálohových platieb, ako sa navýšili na strednom Slovensku. "Kde napríklad jedno odberné miesto malo zálohovú faktúru za január 2016 sto eur a zrazu za január 2017 to bolo dvetisíc eur, čo je 20-násobné zvýšenie. Aj preto vláda veľmi jasne a tvrdo reagovala na túto situáciu," konštatoval Fico.

MIMORIADNA SPRÁVA  Škandalózne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Fico skritizoval fakt, že vo firmách Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika aj Východoslovenská energetika má štát 51%, väčšinu, no nerozhoduje, keďže podľa neho Dzurindova privatizácia takto nastavila pravidlá. V súvislosti s tým Fico zvažuje, že sa obráti na Ústavný súd.

Ako poznamenal Fico, Západoslovenská energetika neeviduje reklamácie zo strany spotrebiteľov. "Ak sa však vyskytnú nejaké reklamácie, budú okamžite individuálne rokovať a naprávať stav," dodal. Východoslovenská energetika eviduje ojedinelé reklamácie. "Tieto riešia individuálne," povedal Fico. Preto cenové rozhodnutie v prípade elektriny, ktoré ÚRSO podpíše, sa bude týkať len Stredoslovenskej energetiky.

Premiér Fico na dnešnom rokovaní vlády
Zobraziť galériu (7)
Premiér Fico na dnešnom rokovaní vlády  (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo sa týka faktúr za plyn, Fico povedal, že aj tu sa ceny vracajú na úroveň roku 2016. „Budú vychádzať z kritérií roku 2016,“ povedal Fico.

Šéf ÚRSO informoval aj o situácii v prípade vody. "Tu sa bavíme o ľuďoch, ktorí majú vodovodnú prípojku, teda sú na verejných vodovodoch," pripomenul Fico s tým, že vodárenské spoločnosti nie sú v rukách štátu, ale spadajú pod mestá a obce. "Pán predseda informoval, že vodárenské spoločnosti urobili v niektorých prípadoch chyby pri zaraďovaní svojich zákazníkov do odberných skupín. Bol daný veľmi tvrdý metodický pokyn vo vzťahu k vodárenským spoločnostiam, teraz to už naprávajú, lebo nie je žiadny dôvod, aby došlo k zvýšeniu ceny za vodu," vysvetlil premiér.

Zároveň dodal, že vláda by učinila kroky, keby ÚRSO nekonal. „Nebudeme podporovať nejaké kšefty distribútorov energií,“ vyhlásil Fico. Kde sa stala teda chyba? "Prešetrujeme to," povedal Fico.

Okrem iného sa Fico odmietol vyjadriť k téme kontroverznému udeľovaniu vojenských hodností ministra obrany Petra Gajdoša. Na otázku, či má aj naďalej jeho dôveru, neodpovedal.

Po rokovaní vlády sa dostal pod paľbu novinárskych otázok aj minister obrany Peter Gajdoš.

Minister Gajdoš vysvetľuje vlastný výrok, že jeho rozkaz je nad zákon:

Viac o téme: PlynEnergieVládaRobert FicoJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu