Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Útok v Handlovej mohol svedkov traumatizovať: Je dôležité vyhľadať pomoc

Streľba na premiéra Roberta Fica
Streľba na premiéra Roberta Fica (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Svedkovia stredajšieho (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej môžu byť incidentom traumatizovaní. Skonštatovala to psychologička a bývalá šéfka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová. Apeluje na nich, aby v prípade potreby vyhľadali pomoc.

"Ľudia zažili stav, keď sa dostali do akútneho nebezpečenstva, to znamená, že boli rovnako ohrození na živote, pretože nikdy nemôžeme vedieť, či strelec neotočí zbraň aj proti ľuďom v okolí," priblížila.

Čakám, kedy sa frustrácia pretaví do vraždy, vyhlásil Fico minulý mesiac (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Svedkov mohol incident podľa psychologičky traumatizovať. To sa môže rozvinúť do akútnej stresovej poruchy. "Ľudia môžu reagovať zvýšeným napätím, poruchami spánku, úzkosťami, môžu sa objaviť strach či rôzne úzkostné panické záchvaty," doplnila Klimová. U niektorých sa môže podľa jej slov objaviť posttraumatická stresová porucha.

Na svedkov preto apelovala, aby v prípade, že by nevedeli spracovať svoje emócie, pociťovali by ohrozenie alebo by sa cítili inak ako obvykle, vyhľadali pomoc. Pripomenula existenciu rôznych krízových psychologických liniek, napríklad linku dôvery Nezábudka. Kontakty na linky možno podľa jej slov nájsť na webe www.pomocexistuje.sk.

Viac o téme: PsychologičkaSvedkoviaTraumaHandlováEva Klimová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu