Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico perlil v diskusii: Slová, ktoré ste dávno nepočuli, VIDEO vrátil sa k starému slovníku!

Robert Fico v relácii v Politike Zobraziť galériu (3)
Robert Fico v relácii v Politike (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Hosťami pravidelnej relácie televízie TA3 V politike boli v nedeľu všetci traja najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady Andrej Danko aj premiér Robert Fico. Práve posledný uvedený prekvapil svojim "zrecyklovaným" slovníkom, keď namiesto o Rómoch, hovoril o Cigánoch. Podobne sa o nich vyjadroval už aj v roku 2001 v rámci vtedajšej predvolebnej kampane.

Fico sa pustil do Kotlebu: Experiment v Banskej Bystrici musí skončiť

Jednou z tém, ktorú Robert Fico s moderátorom Norom Dolinským preberal, bolo aj riešenie rómskej problematiky a situácie s občanmi, ktorí odmietajú pracovať. Premiér sa vyjadril, že Slovensko pociťuje nedostatok pracovnej sily, no existujú regióny, kde nezamestnanosť dosiahla až 18 percent a firmy tam aj napriek tomu nie sú schopné zohnať ľudí.

"Sme v krajine, kde pociťujeme absolútny nedostatok pracovnej sily. Dokonca sme uviedli niekoľko príkladov pri poslednom výjazde v Malackách, že niektoré firmy začínajú prenášať výrobu do zahraničia, pokiaľ nenájdu dostatok pracovných síl tu na Slovensku. Prestávam tomu rozumieť, pretože prídeme do okresu, kde je 18-percentná nezamestnanosť, príde zamestnávateľ a povie, že ponúka prácu pre nekvalifikovaných ľudí za 700-800 eur, ale nevie nájsť troch ľudí, ktorí by chceli pracovať,“ zdôraznil premiér a dodal, že tu máme kategóriu v štruktúre nezamestnaných. "a nehovorím len o Cigánoch, ale všeobecne, ktorá nechce pracovať, zneužíva sociálny systém a ešte aj otravujú ľudí, ktorí žijú vedľa nich". Ďalšie slová premiéra boli ešte tvrdšie: "Zakročíme proti ľuďom, ktorí vyciciavajú tento štát.“

Fico perlil v diskusii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TA3)

Zdá sa, že Robert Fico sa rozhodol tlačiť na práve túto formu rétoriky, pretože v podobnom duchu sa vyjadril už aj v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, kde povedal: „Je mi jedno, či ide o zneužívanie dávok Cigánmi alebo niekým iným. To je to isté.“

Minulý týždeň na výjazde v Zlatých Moravciach zase uviedol, že nedostatok pracovnej sily je podľa neho fenoménom, ktorý už začína trápiť celé Slovensko. Problémom je podľa premiéra skladba uchádzačov o prácu. „Polovička nezamestnaných sú Cigáni, ktorí nemajú dokončené ani základné vzdelanie. Potom tam máme ľudí, ktorí majú na krku exekúcie, títo nepôjdu pracovať, lebo sa obávajú, že im okamžite skočí exekútor na ich plat,“ podotkol Fico.

Fico perlil v diskusii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TA3)

Aj pred 16-timi rokmi sa dalo z Ficových úst počuť slovo Cigán. Použil ho taktiež v súvislosti s rómskou problematikou počas predvolebnej kampane v roku 2001 v Krupine, kde zaujal nekompromisné stanovisko. "Nemôžeme prísť do zahraničia, do Nemecka, kde videli Cigána len v červenej sukni tancovať, pretože tam žiadnych Rómov v podstate nemajú a nemôžeme sa tváriť, že viete my sme zlí a my tým Rómom ubližujeme," rečnil Fico a dodal, že im natvrdo treba povedať, že Rómovia robia deti preto, lebo chcú peniaze.

Viac o téme: RómoviaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu