Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

So zrazenými chodcami sa roztrhlo vrece: Odstrašujúce VIDEá, budete sa báť prejsť cez cestu!

Účastníci cestnej premávky, buďte opatrní! Zobraziť galériu (6)
Účastníci cestnej premávky, buďte opatrní! (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Košickí policajti zverejnili šokujúce, dych vyrážajúce zábery ako výstrahu a upozornenie pre všetkých účastníkov cestnej premávky. So vztýčeným prstom zdôrazňujú, že sekunda dokáže zachrániť život a odvrátiť od najhoršieho. Polícia opakovane vyzýva vodičov, aby boli na cestách opatrní a dostatočne osvetlení. Minulý týždeň zahynuli pri piatich smrteľných dopravných nehodách štyria chodci.

V Košickom kraji prišlo za uplynulých 14 týždňov o život 14 ľudí. Polícia poskytla videá z policajných kamier. "Zábery poskytujeme preto, aby si účastníci cestnej premávky uvedomili, akému riziku sa vystavujú a pritom stačí malá nepozornosť a celý život sa môže zmeniť," zdôvodnila hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová.

Pozrite sa, ako sa bežne správajú účastníci cestnej premávky. Svojou bezohľadnosťou ohrozujú seba a ostatných na živote a zdraví. Smrť na cestách nie je, žiaľ, ničím nezvyčajným.

Chodci prechádzajúci na červenú.  

Chodci na červenú
chodci na červenú 2
Za deväť mesiacov tohto roka policajti na území Košického kraja zaznamenali 1208 dopravných nehôd, čo je o 74 menej ako v rovnakom období minulého roka. O život prišlo 21 osôb, rovnako ako rok pred tým, ťažko sa zranilo 109 osôb, čo je o 31 menej ako uplynulý rok a 629 osôb utrpelo ľahké zranenia, čo je o 12 menej ako v roku 2015.

Zrážka chodca a cyklistu.

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Zrážka cyklistu
Zrážka chodca

Alkohol a nehody

Z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči v Košickom kraji 1068 DN, čo predstavuje viac ako 88 percent. 51 nehôd zavinili samotní chodci. Chodci pod vplyvom alkoholu zavinili 15 dopravných nehôd. Cyklisti boli súčasťou 43 nehôd, pričom 4 nehody zavinili cyklisti pod vplyvom alkoholu. Alkohol u vinníka dopravnej nehody bol zaznamenaný pri 169 nehodách. Pod vplyvom alkoholu zavinili vodiči 148 nehôd, vodiči nemotorového vozidla 4 nehody a chodci 15 nehôd.

Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky

"Vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali dopravné predpisy. Aby boli na cestách ohľaduplní, disciplinovaní, aby neohrozili na živote a zdraví seba a ostatných. Na zlepšenie negatívneho vývoja dopravných nehôd s tragickými následkami polícia prijala opatrenia a vynaloží maximálne úsilie, aby ochránila na cestách čo najviac ľudských životov," upozornila Mésarová a dodala: "Vo zvýšenej miere sa pri kontrolách zameriavame najmä na chodcov, zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávke vykonávame v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.  Ale akákoľvek aktivita Policajného zboru nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky."

Dôležité reflexné prvky

Chodci a cyklisti sa často pohybujú za zníženej viditeľnosti bez reflexných prvkov. Chodci by vo vlastnom záujme nemali zabúdať na povinnosť používať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Mali by prechádzať cez cestu len na miestach na to určených. Použiť reflexné prvky na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici). Napríklad ku kolenám, do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti nesmú zabúdať aj na prilbu a bicykel. Reflexné nálepky nosiť na školských taškách, barlách či kočíkoch. Kombinácia tmavého oblečenia, nepozornosti a alkoholu môže byť smrteľná. Polícia odporúča vodičom predvídať, zbystriť pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb.

Cyklista bez prilby.

Cyklista bez prilby

"Celý život sa môže zmeniť v zlomku sekundy. Nech zodpovednosť a predvídavosť sú spoločníkmi na cestách aj počas týchto jesenných dní. Menej nehôd bude vtedy, ak budú všetci účastníci cestnej premávky dodržiavať pravidlá cestnej premávky, budú na cestách disciplinovaní a ohľaduplní," zdôraznila policajná hovorkyňa. 

Za týždeň štyria chodci mŕtvi

Ako informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová, minulý týždeň  od 17. októbra až do 23.októbra zahynuli pri piatich smrteľných dopravných nehodách štyria chodci.

Najčastejšie príčiny nehôd s účasťou chodcov

- nepoužitie reflexných prvkov,
- prechádzanie mimo priechodov pre chodcov,
- vybiehanie spoza áut alebo iných prekážok, keď už vodiči nemajú šancu zrážke zabrániť.

Polícia apeluje na chodcov

dbajte na bezpečnosť a chráňte svoje životy,

ak už prechádzate mimo priechod, choďte kolmo, čo najkratšou trasou a vždy sa presvedčte, či môžete bezpečne prejsť,

Polícia apeluje na ostatných účastníkov cestnej premávky

Povedzte svojim blízkym, aby sa na cestách správali zodpovedne a predvídavo,

povedzte im, že alkohol za volantom je neprípustný,

povedzte im, že takmer každú tretiu nehodu spôsobenú chodcom v jesennom období zavinil chodec pod vplyvom alkoholu,

povedzte im, že reflexný prvok schovaný v šuflíku alebo v taške je zbytočný,

povedzte im, že chcete, aby sa vrátili domov v poriadku.

Víkendové nehody v Košiciach plné alkoholu

Od piatka do nedele došlo na cestách okresu Košice a Košice okolie  k piatim dopravným nehodám s účasťou chodcov, resp. cyklistu, ktoré sa, našťastie, neskončili tragicky. Pri niektorých asistoval alkohol zo strany nemotorových účastníkov. Pri týchto nehodách utrpeli traja chodci ľahké zranenie, jeden sa zranil ťažko, dvaja boli jednorazovo ošetrení a tiež jedna cyklistka utrpela ťažké zranenia.  

V piatok podvečer chodca, prebehujúceho cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, zrazilo auto na križovatke Tr. SNP – Toryská v Košiciach. "Vodič viedol vozidlo na zelený signál. Chodec mal v dychu viac ako 2 promile, vodič mal nulu," ozrejmila Mésarová. Druhú nehodu polícia zaznamenala o takmer štyri hodiny na Watsonovej ulici v Košiciach, kde vodič nedal prednosť chodkyni, ktorá vstúpila na vozovku a prechádzala  cez priechod pre chodcov. Chodkyňa utrpela pri dopravnej nehode ťažké zranenia. K tretej nehode došlo v sobotu tri minúty po polnoci na Národnej triede v Košiciach, kde neznámy vodič zrazil chodca a z miesta ušiel. Chodec utrpel ľahké zranenie, v dychu mu policajti namerali 0,78 mg/l alkoholu. V sobotu v nočných hodinách došlo k zrážke vozidla a troch chodcov, ktorí stáli na chodníku vedľa stánku na Južnej triede v Košiciach. Jeden z chodcov sa zranil ľahko, dvaja boli jednorazovo ošetrení. K dopravnej nehode cyklistky došlo v piatok dopoludnia na križovatke v obci Družstevná pri Hornáde v okrese Košice okolie. Cyklistka, ktorá riadila bicykel pod vplyvom alkoholu, obchádzala nákladné vozidlo pred križovatkou. Následne vošla do križovatky, kde nedala prednosť v jazde autu. Pri nehode utrpela ťažké zranenia, v dychu jej policajti namerali 2,04 promile. Uvedené dopravné nehody sú v štádiu vyšetrovania.

 
So zrazenými chodcami sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Tragédia pri Leviciach

Neoznačený, bez reflexného prvku a v tmavej bunde kráčal včera krátko po 19-tej hodine po krajnici smerom od obce Kalná nad Hronom na obec Lok 48-ročný muž z Levíc. Chodec navyše kráčal po nesprávnej strane cesty, v smere ktorým jazdilo auto značky Chevrolet, ktorého vodič (29) už nedokázal zrážke zabrániť a pravou prednou časťou narazil do chodca. Muž utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom. "Na mieste nehody bol prítomný aj znalec z odboru cestnej dopravy, ktorého znalecký posudok pomôže odhaliť presnú príčinu tejto tragédie," uviedla hovorkyňa nitrianskch policajtov Renáta Čuháková a doplnila, že okolnosti nehody, ako aj miera zavinenia je predmetom vyšetrovania levických dopravných policajtov, ktorí vedú trestné stíhanie vo veci pre trestný čin usmrtenia.

Alkohol v dychu vodiča polícia nezistila, u nebohého chodca bude prípadná prítomnosť alkoholu zisťovaná pri pitve.

So zrazenými chodcami sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Tragédia v Hlohovci

Dopravní policajti boli v piatok krátko pred 22-hou hodinou privolaní k nehode pri nákupnom centre v Hlohovci. Nešťastie sa stalo na Ulici nitrianskej v smere od Nitry na Trnavu. "18-ročná mladá vodička išla na aute Ford Focus, keď z nezistených príčin narazila prednou časťou auta do zadnej časti bicykla. Pri nehode sa ťažko zranila 61 ročná miestna cyklistka, ktorá bola prevezená do trnavskej nemocnice," uviedla hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová. Vážnym zraneniam v sobotu v noci žena, žiaľ, podľahla. Polícia podrobila ženu dychovej skúške na alkohol, ktorá bola negatívna. Okolnosti, ako aj presné príčiny nehody vyšetruje polícia ako prečin usmrtenia. 

So zrazenými chodcami sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

So zrazenými chodcami sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Nehoda chodkýň v Trnave

Len 10 minút po nehode v Hlohovci zasahovali policajti pri nehode chodkýň v Trnave. "26-ročný taxikár z Trenčína pravdepodobne nerešpektoval červený signál na semafore a vošiel na priechod pre chodcov. Dve mladé ženy, vo veku 15 a 16 rokov práve prechádzali na ´zelenú´ cez priechod pre chodcov, keď došlo k zrážke," opísala Linkešová a doplnila, že obe boli po nehode prevezené so zraneniami do trnavskej nemocnice. Podľa predbežných lekárskych správ nejde o ťažké zranenia. Policajti na mieste nehody zadržali vodičovi taxíka vodičský preukaz a podrobili ho dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom. Negatívne dychové skúšky mali aj obe mladé dievčiny. Dopravná nehoda je stále v štádiu vyšetrovania.

Zrážka s cyklistom pri Seredi

K vážnej nehode s cyklistom boli policajti privolaní aj dnes ráno krátko po pol siedmej medzi obcami Zavar a Šúrovce. 23-ročný cyklista zo Serede išiel v smere od Šúroviec, keď z nezistených príčin prešiel pravdepodobne do protismeru a vošiel do cesty prichádzajúcemu Volkswagenu Polo. "Pri čelnej zrážke došlo k ťažkému zraneniu cyklistu, ktorý bol prevezený do trnavskej nemocnice," uviedla Linkešová a doplnila, že polícia alkohol u vodiča auta nezistila a u cyklistu bola za týmto účelom odobratá krv. Cyklista bol osvetlený a mal umiestnené na bicykli aj reflexné prvky. Okolnosti, za ktorých sa dostal do protismeru, polícia naďalej vyšetruje ako ťažké ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. 

So zrazenými chodcami sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Polícia za posledný týždeň zadokumentovala v Trnavskom kraji 7 nehôd s účasťou 7 chodcov a 2 cyklistov. Pri piatich nehodách s chodcami sa zranilo 7 osôb, z toho jeden z nich zraneniam po niekoľkých dňoch po nehode podľahol. Dve dopravné nehody s účasťou cyklistov sa skončili v jednom prípade tragicky a v druhom sa osoba zranila ľahko. Vo všetkých prípadoch išlo o situácie, kde vodiči ale aj chodci podcenili situáciu na ceste a najmä kvôli nepozornosti došlo k zbytočným zraneniam a stratám na životoch.

Vážna nehoda v Bratislave

Nehoda sa stala v piatok krátko pred pol deviatou večer na výjazde stúpania jednosmernej cesty z Einsteinovej ulice na Panónsku ulicu v smere do Petržalky od Mosta SNP. Ako informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Lucia Mihalíková, 65-ročný vodič na Škode Yeti s bratislavskou ŠPZ-tkou išiel po vedľajšej ceste z Einsteinovej na Panónsku ulicu, kde z doposiaľ presne nezistených príčin došlo k stretu s chodkyňou. Jana práve prechádzala po priechode pre chodcov so svojimi dvomi deťmi. Na mieste zasahovali do niekoľkoých minút od oznámenia privolaní záchranári. "Žena utrpela úraz hlavy a zranenia dolnej končatiny," uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel. Janu následne aj s deťmi previezli do jednej z bratislavských nemocníc.  


Prečítajte si aj:

Ranná nehoda v bratislavskej Dúbravke: Veroniku (13) zrazila cestou do školy električka


Polícia vykonanou dychovou skúškou alkohol u vodiča vylúčila. "Presné príčiny, okolnosti, ako aj miera zavinenia sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania," uzavrela Mihalíková.  

 

 

Viac o téme: NehodaBratislavaLevice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu