Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla epidémia: Desiatky nakazených!

MUDr. Ladislav Virág Zobraziť galériu (8)
MUDr. Ladislav Virág (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Košičania žijú v strachu. Cez víkend tam vypukla epidémia kliešťovej encefalitídy. Nebezpečné ochorenie prenášajú infikované kliešte, ktoré sú v týchto dňoch premnožené. Neliečenie akútneho stavu môže spôsobiť zápal mozgových blán, v najhoršom prípade aj smrť. V našich zemepisných podmienkach je nakazenie infikovaným kliešťam najhoršie ochorenie, ktoré môže človeka postihnúť. V tomto prípade sa všetci nakazili z jedla, konkrétne syra.

Ako informoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislav Virág za posledné dni hospitalizovali 18 ľudí. Zarážajúce je, že všetci nakazení sa infikovali po tom, čo zjedli ovčí syr na jednom nemenovanom salaši v okolí Košíc. Prvých dvoch ľudí dnes z nemocnice prepustia. 

„Traja pacineti sú liečení ambulantne,“ hovorí primár Kliniky Ladislav Virág so spresnením: „za posledných päť rokov sme takúto veľkú epidémiu nezaznamenali. Zvyčajne sa naraz nakazí päť, šesť ľudí. Zaujímavé je, že teraz sa nakazili konzumáciou syra a nie uštipnutím kliešťa.“

Nakazení nie sú príbuzní, sú to bežní turisti, ktorí jedli syr z jedného zdroja. Podľa primára Virága, sa častejšie vyskytuje lymská borelióza ako kliešťová encefalitída. Najlepšou prevenciou je očkovanie, najmä pre ľudí, ktorí sa viac pohybujú v prírode. 

Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach
Zobraziť galériu (8)
Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Nebezpečné ochorenie prenáša kliešť

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán. Spôsobený je vírusom. K prenosu dochádza cez prisatého kliešťa, okrem toho aj konzumáciou tepelne neupraveného mlieka či mliečnych výrobkov, ale aj infikovanou krvnou transfúziou.

Vírus sa po vniknutí do ľudského organizmu začne rozmnožovať a rozširuje sa do lymfatických uzlín. Nimi sa šíri do ostatných orgánov, predovšetkým do centrálneho nervového systému. Spôsobuje zápal mozgových blán, zápal mozgu, opuch spôsobujúci tlak na mozog, zhoršuje alebo natrvalo poškodzuje funkciu nervov a centrálneho nervového systému.

Kliešť, ktorý sa prisal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Priebeh ochorenia

Väčšinou má toto ochorenie dvojfázový priebeh. Prvá fáza pripomína skôr chrípku, po nej sa dostaví bezpríznakové obdobie. Druhá fáza je sprevádzaná horúčkami, silnými bolesťami hlavy, závratmi. Pacient pociťuje nevoľnosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči ale aj pamäti. V najhorších prípadoch nastáva paralýza a v závažných prípadoch aj smrť.

Ako predísť kliešťovej encefalitíde

Ako uviedol Branislav Peťko z Parazitologického ústavu (PÚ) Slovenskej akadémie vied v Košiciach, dôsledky klimatickej zmeny na Slovensku na šírenie kliešťov a chorôb, ktoré prenášajú, sú evidentné. Ľudia sa s tým musia zmieriť a reagovať opatreniami, ako napríklad pri bezpečnej cestnej premávke. "Musíme rešpektovať 'dopravné' predpisy pri pohybe a pobyte v prírode. Proti kliešťom je vhodné preventívne používať repelenty, pre zvieratá protikliešťové obojky, spreje, kvapky na kožu alebo aj tabletky. Proti kliešťovej encefalitíde sa môžeme zaočkovať. Na čo však nesmieme zabudnúť, je dobre sa prezrieť po každom návrate z lesa," radí odborník. Predísť vzniku kliešťovej encefalitídy môžeme očkovaním, jeho vhodnosť určuje lekár. Odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom či chatárom.

MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Premnožené kliešte

Klimatická zmena na Slovensku spôsobuje aj "sťahovanie" kliešťov z južných okresov Slovenska na sever až pod Tatry, kde už majú vhodné podmienky na život. "Kým pred 30 až 50 rokmi sa horná hranica rozšírenia kliešťa obyčajného pohybovala u nás na úrovni 600 - 800 metrov nad morom, dnes už bežne kliešte nachádzame v horských oblastiach do 1000 až 1200 metrov, na južných svahoch a hrebeňoch hôr, dokonca aj nad 1400 metrov," uviedol Branislav Peťko z Parazitologického ústavu (PÚ) Slovenskej akadémie vied v Košiciach. Doterajší najvyšší nález kliešťa zaznamenali slovenskí parazitológovia vo Veľkej Fatre vo výške 1460 metrov nad morom. "Kliešte sa nám však nasťahovali aj do mestských parkov, najmä tých, ktoré komunikujú s periférnymi lesoparkami," dodal Peťko.

MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Počet infikovaných narastá, hlavné oblasti    

Počet hlásených ochorení na kliešťovú encefalitídu na Slovensku, ktoré spracováva Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, sa od roku 1993 pohyboval medzi 50 - 100 prípadmi ročne, za ostatných desať rokov viditeľne narastá. V roku 2013 ich bolo hlásených dokonca 162, čo sú tri prípady na 100.000 obyvateľov. Najviac sú postihnuté okresy na Strednom Považí, od Žiliny po Piešťany, ďalej severná časť Nitrianskeho kraja a najnovšie Banskobystrický kraj v oblasti Poľany, Krupinskej vrchoviny a Slovenského Rudohoria. Okrem týchto hlavných pásiem sa ojedinelé ohniská vyskytnú aj v horských oblastiach. "Mierne zimy spôsobujú aj skorší nástup aktivity kliešťov. Kým v minulosti sa prvé prípady ochorení na kliešťovú encefalitídu vyskytli až v apríli, v súčasnosti je to v marci a februári, dokonca v rokoch 2008 a 2014 to bolo už v januári," konštatoval Peťko.

MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Lymská borelióza

Na lymskú boreliózu ochorie ročne približne 600 až 1000 ľudí. Na rozdiel od kliešťovej encefalitídy je rozšírená plošne po celom Slovensku a RÚVZ vo svojich správach poukazuje na pokračujúce sa šírenie aj tejto nákazy do severnejších okresov. "Odhalili sme aj nový cyklus kolobehu jedného z pôvodcov tohto ochorenia v ohniskách prostredníctvom jašteríc," doplnila Viktória Majláthová z výskumného tímu Peťka.

Pozor na kliešťov, môžu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Anaplazmóza, nová nákaza

Na Slovensku však boli zaznamenané aj nové, kliešťami prenášané ochorenia. "Jednou z takzvaných vynárajúcich sa nákaz je anaplazmóza, ktorú spôsobuje baktéria napádajúca biele krvinky. Jej príznaky pripomínajú začínajúcu chrípku a v prírodných ohniskách ju udržujú najmä jelenia zver, ale aj drobné hlodavce, vôbec po prvý raz sme ju potvrdili aj u medveďov a v parazitovi kuklorodke jelenej," povedala o svojich pozorovaniach parazitologička PÚ SAV Bronislava Víchová. 

Babezióza

Ďalšou tzv. podceňovanou nákazou je babezióza. Spôsobuje ju jednobunkový parazit červených krviniek, ktoré rozkladá a spôsobuje najprv anémiu a následne žltačku a krvomočenie. Na Slovensku je dlhodobo známa babezióza hovädzieho dobytka, ktorú prenáša kliešť obyčajný. "Od roku 2000 je na Slovensku známa aj babézia napádajúca psov. Práve psia babezióza zaznamenala za ostatných 10-15 rokov masívne rozšírenie po celom južnom Slovensku. Jej prenášačom však nie je kliešť obyčajný, ale kliešť zvaný pijak, odborne Dermacentor. V súčasnosti je to pre našich domácich miláčikov najväčšia hrozba. Ochorenie je smrteľné, ale vieme ho úspešne liečiť," zdôraznila Víchová.

Hepatozoonóza

Ako novú na Slovensku zaznamenali parazitológovia aj hepatozoonózu u líšok. Spôsobuje ju jednobunkový tkanivový parazit, ktorý je rozšírený v Stredomorí a prenášačom je tamojší kliešť z rodu Rhipicephalus, ktorý sa na Slovensku nevyskytuje. "Jeho úlohu musel prevziať iný prenášač, ktorého zatiaľ nepoznáme. Táto choroba sa však šíri požratím kliešťa," uviedla objaviteľka tohto parazita na Slovensku Majláthová.

MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 

Viac o téme: EpidémiaKliešťová encefalitídaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu